Dom: Offentlige web-kameraer er ulovlige

El-installatør Peter Jensen fra Læsø skal betale en bøde og skal straks pille sit web-kamera over Vesterø Havn på Læsø ned. Det fastslår Retten i Frederikshavn i en opsigtsvækkende dom, som forbyder brugen af web-kameraer over offentligt tilgængelige områder i Danmark.

Elektriker Peter Jensen fra Læsø skal pille sit web-kamera ned fra dets plads på antennen på Peter Jensens gule hus på Vesterø Havnegade på Læsø.

Det er nemlig i strid med loven om tv-overvågning at overvåge et offentligt tilgængeligt areal med et web-kamera.

Sådan lyder dommen fra Retten i Frederikshavn, som tirsdag har idømt Peter Jensen dagbøder for i alt 3.000 kroner - 20 dagbøder på hver 150 kroner - samt givet ham påbud om at pille kameraet ned.

Alvorlige konsekvenser

Sagen er den første af sin slags herhjemme. Og den kan få alvorlige konsekvenser, mener advokat Peter Lind Nielsen fra advokatfirmaet Bender.dk, der har været beskikket forsvarer for Peter Jensen under sagen.

- Dommen betyder, at man ikke må tv-overvåge offentligt tilgængelige pladser - heller ikke når det sker med lavtopløselige web-kameraer, der ikke kan drejes eller zoome og som opgraderes meget uregelmæssigt, siger Peter Lind Nielsen.

Der findes i dag en række webkameraer, som overvåger offentlige områder i Danmark.

Blandt andet tager Politikens web-kamera over Rådhuspladsen i København et billede hvert 20. sekund.

Også TV2/Bornholm filmer over Rønne, der er webkamera over Nyhavn i København, på Odense Banegård, Odense Rådhus og i Holbæk, Svendborg og Faaborg, mens der findes mere end 100 web-kameraer, som filmer vejr-billeder fra mange lokationer i Danmark. For blot at nævne nogle stykker.

- Og de skal allesammen pilles ned, hvis Peter Jensens kamera skal pilles ned. Med denne dom skal man virkeligt til at tænke sig om, inden man sætter et web-kamera op, siger Peter Lind Nielsen.

Opdateres uregelmæssigt
Peter Jensens kamera filmer havneområdet ved Læsø Havn på en ret uregelmæssig måde.

Ifølge Peter Lind Nielsen tager kameraet nemlig et billede med intervaller, der kan varierere fra et minut til 30 minutter.

Hensigten med kameraet er, at sejlere, turister og lokale døgnet rundt kan følge med i livet på Vesterø Havn på Læsø. Billederne kan dog primært anvendes til at følge med i færgernes ankomst og afgang samt til at se, hvordan vejret arter sig.

Billedkvaliteten er nemlig så dårlig, at man ikke kan genkende hverken personer eller nummerplader, ligesom det kan være svært at se modeltyperne på de enkelte biler, der får fundet vej til havnearealet.

Sagen tog sin begyndelse, da en anden Læsø-bo følte sig generet af kameraet.

Peter Jensen har allerede besluttet sig for at søge procesbevillingsnævnet om tilladelse til at få sagen anket til Landsretten.

Peter Jensen har som et modtræk politianmeldt 29 andre webkameraer til politiet rundt om i landet.

Læs mere om sagen på Computerworld Online senere i løbet af tirsdag eftermiddag.

Relevant link

Peter Jensens web-kamera over Vesterø Havn




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere