Sonofon-ejer tænder for 3G i Norge

Norges største teleselskab, Telenor, har som det første selskab i landet åbnet for sit netværk til næste generations mobiltelefoni, UMTS. 3G-netværket dækker i første omgang mere end to millioner nordmænd i 70 byer.

Nordmændene har som en tidlig julegave fået adgang til næste generations mobiltelefoni, UMTS.

Det er det tidligere norske telemonopol Telenor, der fra 1. december har åbnet for kommercielt brug af sit 3G-netværk.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, for teleselskabet havde lovet 3G-telefoni inden jul.

Godt to millioner mennesker

Ved lanceringen dækker Telenors netværk i overkanten af to millioner mennesker i omkring 70 byer.

I marts næste år er dækningen udvidet til 132 byer, mens alle steder med mere end 200 indbyggere får dækning inden 2007.

Umiddelbart ser det ud til, at Telenor får markedet for sig selv i et stykke tid.

De to andre ejere af norske 3G-licenser er mobilselskabet 3 og Telias norske datterselskab Netcom.

Mobilselskabet 3 har tidligere meldt ud, at Danmark og Norge har førsteprioritet, mens Netcom har fået bøder for at være for langsom til at udbygge sit netværk.

I første omgang bliver videosamtaler gratis for Telenor Mobils kunder, mens mobil-tv og datatjenester i en kampagneperiode maksimalt koster fem norske kroner per døgn for privatkunder.

Pris endnu ukendt

Selve prisen for abonnementer og mobiltelefoner melder Telenor først ud på et pressemøde senere i dag.

Nokia har dog allerede offentliggjort i en pressemeddelelse, at mobilproducentens førende 3G-model, Nokia 6630, vil være blandt de tilbudte telefoner til Telenors kunder.

Telenor ejer også det danske mobilselskab Sonofon, som ikke ejer en 3G-licens.

Sonofon har dog meldt klart ud, at det vil tilbyde 3G-telefoni til sine kunder, enten ved at købe den overskydende licens efter fusionen mellem Orange og Telia eller ved at leje sig ind på et af de andre selskabers netværk.

Samtidig med Telenors lancering af 3G-telefoni har USA's største mobilselskab Cingular meldt ud, at det næste år vil opgradere sine mobilnetværk til 3G-standarden UMTS, som også bruges i Europa.

Konkurrenterne Sprint og Verizon bruger en anden og hurtigere standard, men Cingular vil gøre det let på et senere tidspunkt at opgradere sine netværk til standarden HSDPA, som sætter turbo på 3G-netværket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere