Moms-svindlere hærger it-branchen

Høj momssats og lempelige konkursregler får momssvindlere til at flokkes i Danmark, hvor svindelen til gengæld truer med at ødelægge forretningen for distributører på den rigtige side af loven. IT-Brancheforeningen og Toldskat vil i dialog for at komme problemet til livs.

Danmark er et slaraffenland for momssvindlere, som slår deres folder i it-salgskanalen på grund af Danmarks høje momssats og lempelige selskabsregler, mener distributør.

? Danmark er perfekt for momssvindlere. Det er mit indtryk, at svindlere i stigende omfang bruger Danmark som endestation i momskarruseller, siger Kim Jørner, produktchef hos distributøren Tech Data.

Momssvindel truer med at ødelægge hardware-distributørernes i forvejen trængte forretning, da svindlerne sælger cpu?er, mobiltelefoner, pc?er og andet hardware til lavere priser, end distributører på den rigtige side af loven kan tilbyde.

Kører gennem mange led

Momssvindlen foregår typisk gennem mange led og udnytter momsreglerne i EU-landene, som gør det muligt at efterlade den skyldige moms i et såkaldt skraldespandsselskab, der så går konkurs.

? Vi har i år set flere eksempler på sådanne konkurser herhjemme. Efter min mening hænger det tæt sammen med, at det er uhyre enkelt at oprette et firma, og lade det gå konkurs, siger Kim Jørner.

Holdningen bakkes op af blandt andre Ole Eklund, administrerende direktør for distributøren Magirus samt formand i IT-Brancheforeningens distributørudvalg.

? Der er en generel opfattelse af, at reglerne er lidt for slappe på dette område. Det er for let at slippe af sted med at lade skraldespandsselskaber dreje nøglen om, siger han.

Også myndighederne har fokus på problemet. I september anmeldte Toldskat tre it-virksomheder til politiet for formodet momssvindel for omkring 130 millioner kroner.

De tre virksomheder, Network Trading, Roxy World Trading og Solid Trading, gik alle konkurs efter at have handlet med store partier it-komponenter fra Hongkong og Storbritannien.

Hurtigt op - ned med et brag

Anmeldelserne kom i kølvandet på, at flere nyetablerede distributører i løbet af et halvt års tid bankede en solid forretning op med en omsætning på op til 50 millioner kroner for kort efter at gå konkurs.

? Den slags virksomheder følger vi selvfølgelig nøje, da det er tegn på, at der foregår noget ulovligt, siger Reino Nielsen fra Toldskats planlægningsafdeling.

Han oplyser, at brodne kars hang til at momssvindle med it-komponenter, langt fra er gået styrelsens næse forbi.

? Området har allerhøjeste prioritet. Vi forsætter jagten på cpu-svindlere, og vi har også rettet sigtekornet mod blandt andre mobil-brokere, siger Reino Nielsen.

Han fortæller, at Toldskat er på vej med flere sager.

Det er dog så omfattende et stykke arbejde at optrevle momskarrusel-svindlerne på tværs af landegrænser, at der ikke venter anmeldelser lige rundt om hjørnet. Han kan ikke helt genkende billedet af Danmark som et perfekt opholdssted for momssvindlere.

? Den opfattelse har jeg ikke, snarere tværtimod. Men hvis reglerne fortolkes på den måde i markedet, så må vi tage det alvorligt, siger han.

Omfattende optrevling
Han mener, at en tættere dialog mellem myndighederne og it-salgskanalen er det bedste middel til at komme problemet til livs.

? Vi mangler et sted, hvor vi kan henvende os for at få it-salgskanalens hjælp og råd. Det er trods alt dem, der kender området bedst. Hidtil har vores kontakt været baseret på enkeltpersoner, men det er ikke nok, siger han.

Og det ser ud til, at Toldskats ønske bliver opfyldt inden alt for længe.

? Det kan vi godt hjælpe ham med. Vi har samlet et stort udsnit af landets distributører i IT-Brancheforeningens distributørudvalg. Her har vi netop udpeget et mindre arbejdsudvalg, som arbejder hen imod i løbet af 2005 at gøre myndighederne mere opmærksomme på de problemer, branchen og dens aktører kan have i denne sammenhæng, siger Henrik Egede, sekretariatsleder for IT-Brancheforeningens distributørudvalg.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere