Danmark blokerer for softwarepatenter

Et flertal i Folketingets Europaudvalg har fredag presset den danske regering til at genåbne diskussionen om softwarepatenter i EU. Det giver Danmark en nøglerolle og åbner for, at hele processen omkring patenter på software kan genstartes. SF kalder det for en kæmpe sejr.

Det danske Folketing er nu klar til at slå bremsen i for det direktivforslag om patenter på software, som for tiden er på vej gennem EU-systemet.

På et møde i Folketingets Europaudvalg pressede et flertal for få timer siden erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen til at genåbne diskussionen om softwarepatenter, når EU's ministre holder sit næste rådsmøde på mandag.

Her er softwarepatenter på A-listen som et emne, der allerede er enighed om. Polen har to gange tidligere fået emnet fjernet fra listen, men har meldt ud, at landet vil være mere varsomt ved næste møde.

Polens rolle kan nu overtages af Danmark.

En kovending

Ifølge Anne Grete Holmsgaard (SF) skal den danske regering nu forsøge at få emnet på som et B-punkt.

- Det er simpelthen en kæmpe sejr, og jeg er så glad, for endelig får vi en åbning, så der bliver lyttet til alle de lande, der synes, det var et dårlig kompromis, der blev indgået i maj 2004, siger hun til Computerworld Online.

Hun henviser til det møde i Ministerrådet, hvor den nuværende udgave af direktivforslaget om softwarepatenter blev vedtaget.

SF udgjorde sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, De Radikale og Enhedslisten det nødvendige flertal for at presse regeringen til at ændre det danske synspunkt.

Ifølge Anne Grete Holmsgaard tog diskussionen halvanden time og affødte mange kommentarer fra ministeren, som ville nøjes med en erklæring, hvori tvivlsspørgsmålene om interoperabilitet og tekniske bidrag skulle afklares.

SF'eren ser det nu som en reel mulighed, at hele processen i EU begynder forfra, som et stort flertal i Europa-Parlamentet har bedt om.

- Man åbner den låste situation, hvor alle de kritiske parlamenter ventede på hinanden via deres regering, fordi ingen ville tage det første skridt. Det giver en åbning, som giver en reel mulighed for at få direktivet til ny forhandling og få Parlamentet ind igen, siger Anne Grete Holmsgaard.

Afgørende for Danmarks kovending i spørgsmålet om patenter på software har været Socialdemokraterne. Partiet støttede regeringen til kort før valget, men frygter nu, at direktivet om softwarepatenter er på vej til at blive hastet igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere