SF raser over Bendtsens patent-modstand

Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) er for anden gang på vej i stormvejr i Folketingets Europaudvalg efter blot en svag modstand mod det omstridte direktiv om softwarepatenter i EU's Ministerråd. SF kræver, at Bendtsen skal annullere mandagens vedtagelse i Ministerrådet.

Både SF og Det Radikale Venstre vil have erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen i hastesamråd i Folketingets Europaudvalg, efter EU's erhvervsministre mandag lod det omstridte direktiv om patenter på software gå videre i systemet.

Så sent som fredag gav Europaudvalget Bendt Bendtsen et nyt mandat, så han i Ministerrådet skulle bede om at få forslaget fjernet som et A-punkt, hvilket er et punkt, der vedtages uden diskussion.

Han skulle i stedet forsøge at få forslaget på dagsordenen som et B-punkt, så softwarepatenterne kom til fornyet diskussion.

Handlet mod flertal

I et lydklip fra dagens møde i Ministerrådet kan man kun høre ham gøre det sidste, og det vækker vrede hos Anne Grete Holmsgaard (SF), der er medlem af Europaudvalget.

- Han blev bedt om at få det af som A-punkt med henblik på at få det på som B-punkt. Han har handlet mod et flertal i Europaudvalget, og det må han slet ikke. Nu er ministerens opgave simpelthen at få den her afstemning annulleret, siger hun.

Hun vil have ministeren i samråd i udvalget, så han kan forklare sig. Hun vil samtidig presse på for, at han skal arbejde for at annullere mandagens vedtagelse af direktivforslaget.

Det vil dermed være anden gang, Bendt Bendtsen skal forklare Danmarks patent-handlinger i EU over for udvalgets medlemmer.

Han var til krydsforhør i juni 2004, fordi Danmark på et afgørende møde i maj støttede et forslag fra det irske formandskab. Det er det forslag, som nu er endeligt vedtaget af EU's ministre.

- Med det her er de bare kørt over alle regler, og det ser ikke ud som om, Danmark har kørt nogen særlig heltemodig kurs, siger Anne Grete Holmsgaard.

Jurister i arbejde

Lone Dybkjær (R) er ligeledes medlem af Europaudvalget, og hun bakker op om, at ministeren skal i nyt samråd.

Modsat Anne Grete Holmsgaard antager hun dog, at Bendt Bendtsen på mandagens møde rent faktisk har bedt om at få patentdirektivet taget af dagsordenen som et A-punkt.

Hun vil derfor bede jurister i både Folketinget og Europa-Parlamentet om at undersøge, om det luxembourgske formandskab fulgte procedurerne.

Hvis det viser sig, at Bendt Bendtsen ikke har bedt om at få forslaget fjernet som A-punkt, er hun dog ikke i tvivl om, hvor fejlen ligger.

- Så har han ikke været i overensstemmelse med flertallet i Folketinget, og så har han et problem, fortæller Lone Dybkjær.

Under alle omstændigheder mener hun ikke, at ministeren har kæmpet særligt bravt.

Relevante link

http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/misc/84021.pdf" target="_blank">Ministerrådets pressemeddelelse om mandagens møde (PDF-fil)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere