TDC forsvarer prismodel for bredbånd

Et samlet politisk pres fra konkurrenterne Telia, Cybercity og Tele2 preller af på TDC, der ikke vil lade selskaberne betale mindre for adgang til TDC's kobbernet. TDC forsvarer sig med, at lavere priser vil bremse udviklingen af alternativer som fibernet og Wimax.

Myndighederne risikerer at blokere for opbygning af alternative infrastrukturer som 3G, Wimax og elselskabernes fibernet, hvis man gennemtvinger lavere priser for adgang til TDC's kobbernet.

Sådan lyder det overraskende forsvar fra TDC, efter konkurrenterne Cybercity, Telia og Tele2 er gået sammen for at skabe et politisk pres mod prismodellen LRAIC.

Modellen bestemmer, hvor meget de skal betale for at få benytte TDC's kobbernet, og konkurrenterne er utilfredse med, at prisen fortsat stiger.

Advarer mod prispres

I en skriftlig udtalelse advarer TDC, at lavere priser vil gøre det mindre rentabelt at skabe alternativer til det rå kobber, for eksempel i form af fibernet eller trådløst bredbånd, Wimax.

Teleanalytiker John Strand var for nyligt på banen med argumentation om, at lavere slutbrugerpriser ville få den samme effekt. Han mener, at lavere slutbrugerpriser vil påvirke TDC's konkurrenter, hvorimod lavere engrospriser vil ramme TDC's indtjening.

Derudover påpeger TDC, at prisen er højere i Sverige, som ofte fremstilles som et billigere bredbåndsland end Danmark.

- Det centrale i kritikken er, at prisen for rå kobber snart vil overstige prisen for TDC's færdige produkter, og at det vil ødelægge konkurrencen på det danske marked. Erfaringen fra Sverige, hvor to af selskaberne hører hjemme, viser det modsatte, udtaler afdelingschef Henning Sørensen fra TDC's regulatoriske afdeling.

TDC klager over lav pris

Mens konkurrenterne klager over for høje priser, er TDC's argumentation lige omvendt. Ifølge selskabet var der fra begyndelsen en syvårig overgangsperiode, før det får fuld pris for at give adgang til kobbernettet.

- Overgangsperioden er siden blevet udvidet, så den fulde pris først træder i kraft i 2011, og p.t. ligger prisen på rå kobber cirka 20 procent under den beregnede pris i LRAIC, udtaler Henning Sørensen.

LRAIC-modellen skal justeres med virkning fra 1. januar 2006.

Inden da forventes IT- og Telestyrelsen dog at aflevere en analyse til videnskabsminister Helge Sander (V), der formentlig opfordres til at gribe ind over for prisstrukturen på det danske marked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere