Bendtsen slipper for næse i patent-sag

Der er ikke flertal i Folketinget for at give erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) en næse, selvom han undlod at tvinge det omstridte direktiv om softwarepatenter til ny diskussion i EU's Ministerråd. Socialdemokraterne redder ministeren fra en påtale.

Der var ikke flertal for at uddele en næse til erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K), da han torsdag var til hastesamråd i Folketingets Europaudvalg.

Ministeren var indkaldt efter mandagens møde i EU's Ministerråd, hvor han undlod at tvinge det omstridte direktiv om patenter på software til ny diskussion.

Både Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at det strider mod det mandat, han havde fået i Folketingets Europaudvalg, men det var ikke nok til at sikre flertal og dermed en næse.

- Den eneste grund til, at han undgik at få en næse, er, at Socialdemokraterne ikke vil gå med. Jeg synes stadig, at det, der er sket, er meget mistænkeligt, siger Morten Messerschmidt (DF).

Ønsker principiel diskussion

Han vil nu rejse en forespørgselsdebat i Folketinget for få en principiel diskussion om, hvor frie tøjler en minister skal have til at tolke et mandat.

Kernen i uenighederne er det omstridte direktivforslag om patenter på software, som mandag slap igennem EU's Ministerråd i en udgave, som har mødt bred modstand.

Forslaget var på dagsordenen som et A-punkt, der vedtages uden diskussion, og flere danske politikere ville have Bendt Bendtsen til at fjerne det fra dagsordenen, som Polen tidligere har gjort to gange.

I stedet ville de have ham til at arbejde for at få det til fornyet diskussion som et såkaldt B-punkt.

Bendt Bendtsen nøjedes med det sidste, hvilket ikke fik opbakning, og direktivforslaget røg derfor videre i systemet, hvor det nu skal til anden høring i Europa-Parlamentet.

Undlod at tage det af

Det har ugen igennem ført til kritik af ministeren, men alligevel slipper han nu for en næse, fordi det mandat, han fik, ikke klart nok udtrykte, at han skulle få forslaget af dagsordenen som A-punkt.

- Ministeren er enig i, at han kunne have pillet det af som A-punkt, men han valgte at sige, at han ville have det på som B-punkt. Jeg synes, det her er meget dårligt for den demokratiske proces, siger Anne Grete Holmsgaard (SF).

Selv har Bendt Bendtsen afvist kritikken. Han mener, at han har gjort, hvad der var muligt for at få direktivetforslaget til ny debat.

Hos Dansk Folkeparti vil man nu arbejde hårdt på at få hele sagen taget op til en overordnet diskussion.

- Vi må have en helt principiel debat om, hvorfor han har fortolket det mandat, vi har givet, på den lempeligst mulige måde. Det er helt uforståeligt. Når man er blevet bedt om at kræve noget og arbejde for det, så skal man også kræve det, mener Morten Messerschmidt.

S er afgørende

Socialdemokraterne, som i denne omgang har fredet Bendt Bendtsen, er helt centrale i den danske holdning til softwarepatenter.

Partiet har tidligere støttet regeringens holdning, men valgte under og efter valget at vende rundt på en tallerken, fordi det frygtede, at direktivet om softwarepatenter blev hastet igennem.

Således var partiet afgørende for, at Bendt Bendtsen fredag i sidste uge fik som mandat at arbejde for at få direktivforslaget til ny diskussion. En mission, som altså mislykkedes.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraternes Jeppe Kofod.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere