Dom: Hold fingrene fra naboens database

En strid mellem to danske antikvitetsportaler på nettet er endt med en kendelse i fogedretten, der endnu en gang understreger, at det er ulovligt systematisk at kopiere indhold fra databaser. Afgørelsen er den første af sin slags siden sagen mellem Danske Dagblades Forening og firmaet Newsbooster.

Hvis Moses var kommet ned fra bjerget med sine stentavler i det 21. århundrede, ville et af budene formentligt lyde: Du må ikke kopiere.

Sådan er den verdslige lov i Danmark i hvert fald, måtte antikvitetsportalen Antik-i.dk sande, da fogedretten i Ringsted mandag nedlagde forbud over for portalen.

Fogedretten gav konkurrenten Antikvitet.net medhold i, at Antik-i.dk havde krænket ophavsretten ved systematisk at kopiere indhold fra Antikvitet.net's database.

Systematisk kopiering

Afgørelsen er blot den anden, siden det i Ophavsretsloven blev udspecificeret, at databaser er beskyttet.

Den første afgørelse kom i forbindelse med den såkaldte Newsbooster-sag, hvor firmaet Newsbooster tabte til Danske Dagblades Forening.

Newsbooster drev en søgetjeneste, som systematisk gennemsøgte de større danske mediers onlineudgaver og trak overskrifter og indledende tekst ud fra databaserne.

Sammen med dybe links til artiklerne blev dette indhold distribueret til Newsboosters kunder. Det vurderede retten var en krænkelse af ophavsretten, fordi der var tale om systematisk kopiering af indhold fra avisernes database.

Søgerobot hentede varebeskrivelser

Den samme paragraf ligger til grund for afgørelsen i tvisten mellem de to antikvitetsportaler. Fogedretten vurderede, at Antikvitet.net har sandsynliggjort, at konkurrenten ved hjælp af en søgerobot har kopieret indhold fra Antikvitet.net's database.

Det drejer sig om blandt andet varebeskrivelser og billeder.

- Denne sag er meget mere klar. Her er der tale om en søgerobot, som henter information ud fra kun en enkelt database. Der er ikke det samme moment omkring søgemaskiner, som der var i Newsbooster-sagen, siger Antikvitet.net's advokat Jakob Plesner.

I Newsbooster-sagen forsvarede firmaet sig netop med, at dets søgninger ikke var anderledes, end det andre søgemaskiner på internettet foretog. Retten vurderede imidlertid, at Newsboosters kopiering af indhold foregik systematisk og ikke som en aktiv handling fra en søgende kunde.

Opskruet sag

Indehaveren af Antik-i.dk, Frank Andersen, mener, at sagen er skruet op til mere, end den reelt er.

- Det drejede sig om små 2.000 artikler, der var kopieret ud af de over 20.000, der er på mit websted. Nu er resultat så, at butikkerne i stedet lægger den samme information ind manuelt hos mig i stedet, siger Frank Andersen.

Antikvitet.net vil nu anlægge en erstatningssag mod Antik-i.dk, når firmaet har vurderet, hvor stort kravet skal være.

Frank Andersen mener dog ikke, konkurrenten har noget at komme efter i kroner og øre.

- Sådan som jeg ser det, så har de ikke mistet nogen kunder på det, og derfor har de heller ikke mistet nogen penge, siger han.

Relevant link

Kendelsen fra fogedretten lagt ud på Antikvitet.net




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere