Politiet indleder jagten på webkameraer

Fra Esbjerg til Bornholm har politikredse ventet på Vestre Landsrets afgørelse af sagen mod Læsø-elektriker Peter Jensen og det nu ulovlige webkamera over Vesterø Havn. Med dommen i hånden går politiet efter en stribe andre indehavere af webkameraer, der optager offentlige pladser.

Vestre Landsret dom mod Læsø-elektriker Peter Jensen og hans nu ulovlige webkamera bliver udgangspunkt for en række politikredses sager mod lignende webkameraer, der optager offentlige områder.

Frederikshavn Politi sender i denne uge sagens afgørelse til 13 politikredse i hele landet, der har lignende sager liggende.

- Vi har tidligere formelt sigtet fire udbydere af webkameraer, men har ventet på afgørelsen i Læsø-sagen, før vi går videre, siger kriminalinspektør Hans Jørn Munk, Bornholms Politi.

Bornholms Politi har blandt andet fået anmeldelser om DR Bornholm og TV2 Bornholm, der på hjemmesider viser optagelser fra adskillige steder på klippeøen. Nu vil Bornholms Politi afgøre, om sagerne skal forfølges yderligere.

Overvåger storken

I alt har 13 politikredse modtaget anmeldelser om tilsvarende tilfælde via Frederikshavn Politi.

For at vise den almindelige udbredelse af webkameraer anmeldte Peter Jensen fra Læsø nemlig mindst 25 andre hjemmesider, der viser tilsvarende optagelser. Størstedelen er fortsat aktive.

I Esbjerg Politikreds modtog man blandt andet en anmeldelse om et webkamera, der optager storkens aktiviteter i reden i Ribe. Det vurderer Esbjergs vicepolitimester Sten Bøjlund imidlertid ikke som en overtrædelse af lovgivningen om overvågning.

Til gengæld overvejer Esbjerg Politi efter dommen i Læsø-sagen at gå efter indehaveren af et webkamera ved Fanø.

Udover politikredsene i Esbjerg og på Bornholm har eksempelvis Københavns Politi modtaget en anmeldelse af Politikens webkamera, der optager dele af Rådhuspladsen. Politiet i Odense har fået tilsendt en anmeldelse mod portalen Fyn.dk, der viser optagelser fra adskillige webkameraer.

Domme er klar

Ifølge juraprofessor ved Københavns Universitet, Peter Blume, er der efter dommen i Læsø-sagen ikke tvivl om, at en række webkameraer i hele landet reelt overvåger ulovligt.

Landsrettens doms begrundes med, at der er tale om ulovlig personovervågning, fordi det i visse tilfælde vil være muligt at genkende personer på billederne på hjemmesiden.

- Det afhænger naturligvis af en konkret vurdering fra sag til sag, men denne dom vil være styrende for vurderingen af, om andre webkameraer ligger inden for eller uden for loven, siger Peter Blume.

Han vurderer, at en række danske webkameraer er på den forkerte side af den grænse.

- Hvis man har mulighed for at genkende personer, så er der tale om personovervågning, og hvis det sker med eksempelvis et webkamera, der systematisk laver optagelser, så er det i strid med tv-overvågningsloven, siger Peter Blume.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere