Dit digitale tv får kopisikring

Sort skærm kan i fremtiden blive realiteten, hvis du ikke har rettighederne i orden til det, du vil se på dit tv. Med digitalt tv og HDTV kommer nemlig også kopisikring, selvom Danmarks første HDTV-kanal egentligt helst ville være foruden.

Efter at have skabt debat og forbrugervrede inden for digital musik er kopisikring nu også på vej til tv-skærmene i takt med, at HDTV vinder frem.

Dermed risikerer tv-seerne at få sort skærm, hvis de forsøger at afspille indhold, som ikke kan godkendes hele vejen igennem det tekniske system.

Umiddelbart vækker det bekymrede miner hos Canal Digital i Danmark.

- Det sidste apparat, du altid har kunnet stole på som kunde, var fjernsynet. Hvis det i fremtiden ikke får et signal, det kan og lovligt må vise, så viser det sig ikke. Det kan være svært at fejlsøge på og svært for den almindelige forbruger at forholde sig til, siger projektleder Gert Svendsen fra Canal Digital.

Kryptering

Det Telenor-ejede selskab står netop overfor at lancere Danmarks første HDTV-kanal, der i første omgang vil vise film i et specielt format, hvor billedkvaliteten er cirka fem gange så høj som normalt.

Her bliver signaleret krypteret ud til kundens parabol, hvor der kræves et smart-card for at låse op for det.

Signalet fra parabolmodtageren til selve fjernsynet er dog ikke beskyttet, for det vil Canal Digital ikke blande sig i. Det vil leverandørerne til gengæld.

- Det kan meget vel komme. Indtil videre er de tilfredse med den form for sikkerhed, men man kan ikke afvise, at fremtiden vil byde på en væsentlig opstramning. Vi må leve op til de krav, vores leverandører stiller, siger Gert Svendsen.

Amerikansk kamp

Og hvis man kigger på USA, er der ikke tvivl om, hvor udviklingen er på vej hen.

I november 2003 besluttede FCC, den amerikanske telestyrelse, at indføre et opsigtsvækkende krav om, at alt udstyr til at modtage visse former for digitalt tv skulle indeholde statsgodkendt kopisikring.

Formålet var at begrænse ulovlig internet-spredning af tv-udsendelser sendt digitalt gennem æteren. Specielt HDTV-signaler var i søgelyset på grund af den fremragende kvalitet.

Kravet skulle træde i kraft 1. juli 2005, men for få måneder siden kom en statslig appelret frem til, at FCC ikke havde bemyndigelse til at stille et sådant krav.

Det var et alvorligt nederlag for den amerikanske filmbranche.

Til gengæld var det en lettelse for HDTV-producenterne, som slipper for at tvangsinkludere kopisikring og ændre deres produkter.

DTCP

Det har ikke forhindret branchen i selv at finde frem til en teknisk løsning.

Teknologiselskaberne Intel, Toshiba, Hitachi, Sony og Panasonic har udviklet DTCP-IP, der understøttes af de seneste to chipsæt fra Intel.

Med DTCP kan indholdsleverandøren bestemme, om indhold må kopieres frit, en enkelt gang eller aldrig.

Det skaber problemer for forbrugere med en harddiskoptager, som mister muligheden for frit at optage alle programmer.

Et af systemerne, som understøtter DTCP, er Microsofts Windows Media DRM 10, kopisikring i den seneste udgave af Microsofts mediaafspiller.

Mens DTCP skal forhindre kopiering mellem apparater via USB, Firewire eller internettet, findes også teknologien HDCP.

HDCP er en kryptering, der er bygget ind i de stik, der bruges til digitalt tv - DVI og HDMI. HDCP sørger således for at kryptere signalet det sidste stykke ud til skærmen.

Trods den seneste afgørelse om kopisikring, forventes kampen om tv-skærmen nu at fortsætte i den amerikanske kongres.

Relevante links

DTCP




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere