Trådløse netværk kan forhindre færdselsulykker

Trådløse netværksforbindelser mellem biler kan forhindre ulykker, fordi bilerne vil kunne fortælle hinanden, hvor de er, mener bilgiganten General Motors.

Har man først prøvet at begå sig på en motorvej med otte spor i hver retning i tæt trafik, der bevæger sig med over 100 kilometer i timen, forstår man, hvorfor ingeniørerne hos bilfabrikanten General Motors forsøger at gøre den oplevelse mere sikker.

Fremtidens biler vil nemlig indeholde en chip, en GPS-modtager og en radiosender og -modtager, hvis det står til General Motors.

Bilgiganten er ved at udvikle et system, som ved hjælp af trådløse netværk kan hjælpe til at forhindre, at biler kommer faretruende tæt på hinanden, skriver nyhedstjenesten CNET.

Der er dog en væsentlig hage ved systemet: Det dur kun efter hensigten, hvis alle biler udstyres med teknologien.

- Vi forsøger at standardisere trådløs kommunikation mellem biler og håber, at andre fabrikanter vil følge trop, siger chefingeniør Priyantha Mudalige til CNET.

Systemet fungerer ved, at en computer registrerer bilens position ved hjælp af GPS samt en række andre informationer så som hastigheden, om blinklyset er tændt og om bremserne er aktiveret.

Disse informationer sendes videre til alle andre biler inden for knap en halv kilometers radius.

Sædet vibrerer

Hver bil modtager altså information om, hvor alle andre biler er, og kan beregne, hvor de vil være brøkdele af et sekund senere.

Dermed kan computeren beregne, om der er en anden bil på kollisionskurs og advare føreren eller endog selv aktivere undvigesystemer.

Eksempelvis vil føreren kunne advares med en kraftig vibration i den ene side af sædet, hvis han er ved at trække ind i vognbane, hvor der er en anden bil i hans blinde vinkel.

GM har testet systemet og vurderer, at prisen kan bringes ned i omegnen af 650 kroner, hvis den nødvendige software kan integreres på én enkelt chip.

Ifølge CNET forventer GM dog, at der vil gå mindst fem til ti år, før vi får systemet at se på vejene. Det vil nemlig tage lang tid at få alle fabrikanter til at tage teknologien til sig og for myndighederne til at godkende systemet.

En række dyrere biler har allerede radarsystemer eller laserafstandsmålere, som bruges til at advare om biler, der kommer for tæt på for hurtigt eller til at hjælpe med parallelparkering.

Denne type sensorer er dog betydeligt dyrere end den trådløse løsning, hvis alle vinkler omkring bilen skal overvåges, skriver CNET.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere