Memory Card mistede en milliard på et år

Memory Card Technology (MCT) tabte 624 millioner kroner på syv måneder og formøblede derudover egenkapitalen på 511 millioner, da RAM-producenten faldt i et sort hul tilbage i 2001. Nu er der rejst tiltale mod ledelsen.

Op gennem halvfemserne voksede producenten af hukommelsesmoduler Memory Card Technology med raketfart, og stifteren John Trolle blev mangemillionær.

Først da den herostratisk berømte dotcom-boble sprang, og priserne på RAM samtidig faldt dramatisk, vendte udviklingen, og det gjorde den til gengæld så også med raketfart.

Memory Card Technology (MCT) kuldsejlede i begyndelsen af 2001 med et underskud på 624 millioner kroner. Ud over det massive tab på driften viste det sig, at også egenkapitalen var i minus med 511 millioner kroner.

Massivt underskud

Det store underskud stammede blandt andet fra en nedskrivning af varelageret på 347 millioner kroner, renteudgifter på 29 millioner kroner, valutakurstab på 32 millioner, 27 millioner på nedskrevet goodwill og 30 millioner tabt på debitorer.

Et halvt år senere i september 2001 blev stifteren John Trolle erklæret personligt konkurs af Vestre Landsret.

Resterne af Memory Card Technology blev solgt - også i 2001 - til den amerikanske RAM-producent Dataram for 260 millioner kroner.

Den nye ejer formåede aldrig at vende den gældsplagede og underskudsramte RAM-producent til en sund forretning. I regnskabsåret 2002/2003 faldt omsætningen med over 50 procent, og selskabet tabte mere end 170 millioner kroner.

I dag er produktionen lukket i Danmark, men det amerikanske selskab Dataram, der har haft danskeren Lars Marcher som topchef i en årrække, trives fortsat godt.

Der er rejst tiltale

Nu har statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet Henning Thiesen valgt at rejse tiltale i sagen mod Memory Card Technology efter næsten fire års efterforskning.

Mistanken går på, at kreditorbankerne med Nordea og Danske Bank i spidsen blev ført bag lyset i sin tid og ydede lån på baggrund af opskruede værdier inden konkursen.

- Der er i dag rejst tiltale i sagen, men først om en uge bliver anklageskriftet offentliggjort, fortæller Henning Thiesen til Computerworld.

Det vil sige, at indtil da kan der kun gættes på hvem og hvor mange, der bliver tiltalt i sagen.

Uanset hvem der bliver tiltalt er de store tabere stadig Danske Bank og Nordea, der tilsammen har mere end en halv milliard kroner til gode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere