Microsoft i modvind på dansk Linux-konference

It-giganten Microsofts danske strategidirektør Anders Nørskov var fredag i kraftig modvind i en debat om fremtidens dokumentstandard på LinuxForum i København.

Microsoft Danmarks direktør for strategi og politik, Anders Nørskov, havde størstedelen af tilhørerne og alle debatdeltagere imod sig, da han fredag stillede op til en diskussion af fremtidens dokumentformat på LinuxForum 2006.

Selv sammenlignede han med et glimt i øjet modtagelsen på konferencen med den, han ville have forventet, hvis han var kommet for at markedsføre den elektriske stol.

Det var imidlertid Microsofts bud på en åben dokument-standard - Office Open XML - som den danske direktør var kommet for at forsvare ved en paneldebat under Linux-konferencen på Arkitektskolen i København.

Den forkerte standard

På den modsatte fløj af Microsoft stod projektledere for open source-kontorpakken OpenOffice og ikke mindst open source-direktør hos it-giganten Sun Microsystems, Simon Phipps.

Sun støtter i lighed med it-giganter som IBM, Novell og Oracle udbredelsen af den åbne dokumentstandard OpenDocument, som Microsoft nu udfordrer med Office Open XML i kontorpakken Office 2007.

- Det er ikke den rigtige vej at vælge mod åbne standarder at vælger én, der er knyttet til et bestemt firma, sådan som Microsoft lægger op til med Open XML, sagde Simon Phipps.

- Man bør satse på en standard, som er støttet af mange selskaber over hele verden, og det er OpenDocument, sagde han.

SF støtter OpenDocument

Simon Phipps' udtalelser blev jævnligt fulgt af klapsalver, mens reaktionerne fra LinuxForums kernepublikum af open source-støtter var langt mere afmålte, når Microsoft havde ordet.

- OpenDocument er jo også knyttet til bestemte firmaer - det er så bare ikke Microsoft, men eksempelvis IBM og Novell, sagde Microsoft-direktør Anders Nørskov.

Ud over kraftige angreb fra Sun Microsystems kom han også under beskydning fra OpenOffice-projektlederne Louis Suarez-Potts og danske Søren Thing Pedersen.

Også SF's it-ordfører Anne Grete Holmsgaard blandede sig i debatten med en klar støtte til OpenDocument-formatet, som hun mener bør være fremtidens standard i det offentlige.

- Vi har brug for en åben standard, så vi selv kan vælge leverandør eller selv kan udvikle de løsninger, vi har brug for, sagde Anne Grete Holmsgaard.

- Vi skal væk fra, at Microsofts reelt definerer standarden. Det hæmmer konkurrencen og er ikke sundt for it-udviklingen i det offentlige, sagde hun.

Microsoft tvivler

Microsoft-direktør Anders Nørskov anførte under debatten flere gange, at Microsoft støtter udbredelsen af åbne dokumentstandarder, men at man anbefaler Microsofts Open XML frem for OpenDocument-formatet.

- Der er ligger allerede milliarder af dokumenter gemt i et Microsoft-format rundt om i verden og mange af de dokumeter er yderst vigtige. Vi har en forpligtigelse til at sikre, at også fremtidige applikationer er kompatible med de eksisterende dokumenter, og der gør vi bedst via Open XML-formatet, sagde Anders Nørskov.

- Vi tror ikke på, at det nuværende OpenDocument-format vil kunne danne grundlag for den form for udvikling, som vi ser for vores applikationer i fremtiden. Derfor har vi valgt i stedet at satse på Open XML, sagde Anders Nørskov.

Den udmelding gav Sun Microsystems Simon Phipps ikke meget for.

Han mener, at Microsoft langt tidligere selv skulle være gået ind i arbejdet med at udvikle en fælles og åben standard for dokumenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere