Top-certificering løfter Mærsk Data Defence

En sikkerhedscertificering i den helt tunge klasse skal løfte it-virksomheden Mærsk Data Defences salg til det danske forsvar og til andre Nato-lande.

It-virksomheden Mærsk Data Defence tager i øjeblikket de sidste skridt mod en sikkerhedscertificering i den helt tunge klasse af en kommunikationsløsning til det danske Flyvevåben.

En tilsvarende certificering af løsninger til det norske søværn er faldet på plads.

- Vi har stort fokus på sikkerheden i vores løsninger, og nu kan vi dokumentere, at den er i orden. Certificeringen er et målebånd for kunderne, og den vil hjælpe med at bane vej for vores løsninger andre steder i Europa, siger direktør i Mærsk Data Defence, Troels Birkedal.

Certificeringen finder sted på et af de højeste niveauer efter de internationale Common Criteria-standarder og er en forudsætning for, at Flyvevåbnet kan bruge deres kommunikationsløsning internationalt i eksempelvis Nato-regi.

Ingen sikkerhedshuller

- Hvis ikke alle kommunikations-løsninger lever op til de samme høje sikkerhedsstandarder under eksempelvis en fælles militæroperation, er det som at hive proppen ud af en vanddunk. Pludselig kan informationerne flyde ud blandt nogen, de ikke var tiltænkt, siger Troels Birkedal.

Mærsk Data Defence forventer i løbet af få uger at opnå en sikkerhedscertificering af løsningen til det danske Luftvåben på et af de højeste niveauer i Common Criteria-systemet.

Selskabet har opnået en tilsvarende certificering af et kommunikationssystem, som it-virksomheden har leveret til det norske søværn.

Begge certificeringer er såkaldte EAL5-sikkerhedsvurderinger.

Mærsk Data Defence er angiveligt den første danske virksomhed, der opnår en sikkerhedscertificering på et så højt niveau.

Danmark støtter op

Udover forsvarsalliancen Nato støttes Common Criteria-modellen af en lang række lande verden over.

Danmark er også godt på vej i processen mod at blive blandt de lande, der støtter modellen, der opererer med syv sikkerhedsniveauer.

Ifølge chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen, Erik Sørup Andersen, er de første fire niveauer populært sagt forbeholdt mere almindelige it-systemer.

Niveau fem, som Mærsk Data Defence har opnået i Norge og er på vej til at opnå i Danmark, hører til i den tunge ende af skalaen.

Niveauet er målrettet systemer til sikkerhedsmæssigt mere krævende kunder som eksempelvis Forsvaret.

Stort set ingen løsninger har endnu opnået det højeste niveau i certificeringen.

Stort fokus

For Mærsk Data Defences løsning til Flyvevåbnet er det Forsvarets Efterretningstjeneste, der udsteder certificeringen efter kontrol af det norske Common Criteria-testcenter Secode.

Selve certificeringen finder sted på de enkelte komponenter, som Mærsk Data Defence også benytter som lego-klodser til at opbygge kommunikationsløsninger til andre end Forsvarets værn og enheder.

Udover Forsvaret er det eksempelvis til samfundsberedskaber som politi og brandvæsen.

- Der er verden over skærpet opmærksomhed på behovet for hurtigt at kunne sætte folk sammen fra forskellige beredskaber. Det kræver systemer, der på tværs af enheder og på en sikker måde kan gøre informationer tilgængelige for de relevante personer, siger Troels Birkedal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere