V: Beslutning om åbne standarder udvandes

Regeringspartiet Venstre vil fredag i Folketinget stemme for at indføre åbne standarder, men mener nu, at beslutningen ikke er ambitiøs nok. Dansk Folkeparti glæder sig over et flertal for åbne standarder.

Det Radikale Venstres forslag om at indføre åbne standarder i det offentlige udvandes med Dansk Folkepartis ændringsforslag om at lempe på blandt andet tidsfristen, der i første omgang var sat til 2008.

Det mener Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen, der oplyser, at regeringspartiet alligevel senere fredag vil stemme for at indføre åbne standarder.

Dansk Folkepartis forbehold over for eksempelvis at pålægge kommunerne åbne standarder af frygt for de økonomiske konsekvenser får Michael Aastrup Jensen til at kalde forslaget for symbolpolitik.

- Jeg havde gerne set, at man havde ventet, til vi kunne træffe en mere vidtgående beslutning, men et flertal ønsker en beslutning nu. Jeg frygter, at det kun bliver en hensigtserklæring, men vi støtter åbne standarder i det offentlige og vil stemme for forslaget, siger Michael Aastrup Jensen.

Større ambitioner

Også De Konservative vil fredag stemme for indførelsen af åbne standarder, oplyser partiets it-ordfører Per Ørum Jørgensen.

Regeringspartierne Venstre og De Konservative har tidligere afvist at støtte forslaget fra Det Radikale Venstre.

Hos de radikales it-ordfører Morten Helveg Petersen er der kun hovedrysten til overs for, at regeringspartiet nu efterlyser større ambitioner.

- Regeringen har haft alle muligheder for at gå forrest, hvis den havde haft nogen intentioner om det. Det korte af det lange er, at vi nu får en strategisk beslutning om at indføre åbne standarder, siger Morten Helveg Petersen.

Flertallet for en beslutning om at indføre åbne standarder bliver efter alt at dømme sikret med et ændringsforslag fra Dansk Folkeparti, der lægger op til at ændre tidsfristen, der i det oprindelige forslag er sat til 2008.

- Det er vigtigt for os, at den skæringsdato ikke bliver ultimativ, da ingen har kunnet give et klart bud på de økonomiske konsekvenser af forslaget. Vi stiller forslag om, at det i stedet bliver fra 2008 eller så hurtigt, som det er teknisk muligt, siger it-ordfører Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti.

Stort arbejde venter

- Hvis regeringen synes, at det her ikke er ambitiøst nok, så kan den jo skærpe hensigterne, og jeg vil da opfordre til, at Videnskabsministeriet fortsætter de initiativer, man allerede har sat i gang, siger Jørn Dohrmann.

Samme melding kommer fra Morten Helveg Petersen (R), der henviser til, at man nu skal i gang med det store arbejde med at definere og beskrive, hvordan de åbne standarder skal indføres.

Venstres Michael Aastrup Jensen henviser i den forbindelse til, at en arbejdsgruppe nedsat af Videnskabsminister Helge Sander (V) er på vej med en rapport om udfordringerne ved at indføre åbne standarder.

Alle it-ordførere fra Folketingets partier er i august inviteret til en drøftelse af rapporten.

De Konservatives Per Ørum Jørgensen oplyser, at man vil stille forslag om, at man nu sætter gang i forsøg med åbne standarder for tekstdokumenter i en række ministerier udover i Videnskabsministeriet, der allerede har meldt ud i den retning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere