It-branchen hilser åbne standarder velkomne

It-organisationerne Dansk IT og IT-Branchen glæder sig over en beslutning om at indføre åbne standarder i staten. Det afgørende bliver dog, hvordan beslutningen udmøntes i praksis, mener Dansk IT.

Folketinget vedtog fredag eftermiddag enstemmigt at indføre åbne standarder i staten fra 2008 eller alternativt så hurtigt, som det er teknisk muligt.

Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen kritiserede forslaget fra Det Radikale Venstre for at være blevet reduceret til symbolpolitik, efter Dansk Folkeparti med et ændringsforslag havde sikret flere forbehold. Regeringspartiet stemte imidlertid alligevel i sidste ende for forslaget.

Udsigten til åbne standarder skaber glæde i organisationerne Dansk IT og IT-Branchen.

Det afgørende bliver dog, hvordan beslutningen rulles ud i praksis, mener afdelingschef i Dansk IT, Jacob Primault.

- Det offentlige bør ikke blande sig i, hvordan de enkelte mursten skal se ud, men alene udstikke de overordnede linjer for, hvordan man skal bygge huset, siger Jacob Primault.

Han opfordrer til, at man ikke går for drastisk til værks og forsøger at indføre åbne standarder i et hug. I stedet bør man begynde med at udvikle domæne-standarder for de sektorer i det offentlige, hvor den forretningsmæssige gevinst ved åbne standarder må formodes at være størst.

Større konkurrence

I organisationen IT-Branchen glæder formanden for open source-udvalget, Ken Thomassen, sig over udsigten til åbne standarder - også selv om der lempes på de oprindelige krav i forslaget fra Det Radikale Venstre.

- Der vil altid være kompromiser, men det vigtige er, at man nu træffer en strategisk beslutning, som på sigt vil gøre en forskel for hele it-anvendelsen i det offentlige, siger Ken Thomassen.

Samme melding kommer fra salgsdirektør Thomas Honoré hos software-giganten Oracle.

- Beslutningen får betydning for den frie konkurrence på det offentlige it-marked og for digital forvaltning. Åbne standarder vil betyde mere konkurrence og udviklingen af bedre og mere innovative it-løsninger, siger Thomas Honoré.

Han ligger i det synspunkt på linje med it-leverandøren CSC's direktør for den offentlige forretning, Fritjof Lind. Han ser åbne standarder som vejen til øget interoperabilitet mellem forskellige it-løsninger.

KMD og Microsoft glæder sig

It-selskaberne Microsoft og den danske kommune-kæmpe KMD er ofte blevet kritiseret for deres traditionelt lukkede tilgang til it-systemer. Begge selskaber hilser imidlertid udsigten til et politisk krav om åbne standarder velkommen.

- Vi har stor sympati for forslaget om at indføre åbne standarder, og det ligger meget godt på linje med den bane, som vi selv er på vej ud af mod øget åbenhed, siger administrerende direktør Lars Monrad-Gylling, KMD.

Hos Microsoft Danmark hilser direktør for strategi og politik, Anders Nørskov, også beslutningen velkommen.

- Microsoft støtter åbne standarder, og det her forslag kan fremme nogen af de værktøjer, der er nødvendige for at øge samspillet mellem it-løsninger, siger Anders Nørskov.

- Med hensyn til kravene til åbne dokumentformater, så vil Microsofts kontorpakke Office 2007 være baseret på et åbent XML-format, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere