ITEK: Politisk principrytteri om åbne standarder

Folketingets beslutning om at indføre åbne standarder bygger mere på principrytteri end en praktisk tilgang til virkeligheden, mener brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri, der finder den politiske diskussion om åbne standarder bizar.

Krigen mellem forskellige it-leverandørers data-standarder skal ikke føres i Folketinget, mener direktør Tom Togsverd i brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri.

Udmeldingen kommer efter, at Folketinget fredag vedtog at indføre åbne standarder i staten.

Med beslutningen kommer politikerne til at blande sig for meget i det praktiske standardiserings-arbejde, som på flere områder allerede er i fuld gang i det offentlige, frygter Tom Togsverd.

Arbejdet er i gang

- Standardisering er noget man bør diskutere i de domæne-grupper, der er nedsat inden for eksempelvis sundhedsområdet. Her arbejder man allerede på eksempelvis at harmonisere elektroniske patientjournaler, siger Tom Togsverd.

Han støtter åbne standarder, men mener, at diskussionerne om typen af standarder hører hjemme i domænegrupper i de forskellige sektorer i det offentlige og ikke i Folketinget.

- Der er naturligt et stort behov for, at man sektor for sektor træffer aftaler om, hvordan den overordnede arkitektur skal se ud og hvilke sektor-standarder, den skal baseres på, siger Tom Togsverd.

- Det arbejde er allerede i gang på flere områder, og det virker lidt ejendommeligt, at Folketinget nu blander sig i den del af arbejdet. Det er fint, at man vil have mere styr på it-politikken, men det er et mærkeligt hjørne at begynde i, siger Tom Togsverd.

Bizar diskussion

Han mener, at debatten om åbne standarder mellem Folketingets partier den seneste tid har udviklet sig til en bizar diskussion, hvor principrytteri i sidste ende er gået forud for et mere pragmatisk syn på, hvordan virkeligheden i det offentlige er indrettet.

- Der er ingen, der er imod åbne standarder, men man glemmer at tage højde for den praktiske virkelighed, når man går meget principfast efter at indføre en ensretning i det offentlige på den her måde. Det offentlige har jo allerede indrettet sig med de produkter, der er til rådighed, siger Tom Togsverd.

Han henviser til, at han eksempelvis i diskussionen om dokumentformater ikke ser noget problem i, at det offentlige benytter pdf-formatet til udveksling af dokumenter, fordi det er tilgængeligt for alle, selv om det ikke er defineret som en klassisk åben standard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere