Er IT-Universitetet ikke vigtigt for dig, Sander?

Københavns Universitet har ikke demonstreret evne til at forsyne Danmark med de rigtige it-kandidater og den rigtige it-forskning. Derfor vil det være en katastrofe, hvis Helge Sander lægger det progressive IT-Universitetet sammen med det passive KU, mener Computerworlds chefredaktør, Mikael R. Lindholm, i denne leder.

Computerworld-leder: Det kan være fristende – og en god ide – at bygge et superuniversitet i København.

Men det er en dårlig ide at tvangsfusionere IT-Universitetet med Københavns Universitet, sådan som videnskabsminister Helge Sander lagde op til tidligere på ugen.

Danmark har ganske rigtigt brug for nationale universiteter med styrke og slagkraft nok til at kunne begå sig i den globale videnkonkurrence.

Det handler blandt andet om kritisk kompetencemasse til at matche internationale partnere og tiltrække de bedste hjerner i verden.

Hvor blev kandidaterne af?

Københavns Universitet har i den forbindelse trods sin relative størrelse og ressourcer på ingen måde demonstreret en evne til at forsyne Danmark med it-kandidater og it-forskning, der bidrager til en førerposition i den digitale økonomi.

Ifølge den seneste evaluering af Københavns Universitet falder omkring 7 ud af 10 datalogistuderende fra under studieforløbet – og næsten værre endnu: Sådan så det også ud under evalueringen i 1997.

Der er altså intet sket i mellemtiden, hverken som resultat af en ledelsesindsats på universitetet eller i form af et initiativ fra det tilsynsførende ministerium, som Helge Sander præsiderer over.

Slår syv kors for sig

Intet under, derfor, at IT-Universitetets rektor, Mads Tofte, slår syv kors for sig.

Hvem har lyst til at blive indlemmet i en så elendigt drevet institution under et så passivt ministerium?

Tofte har derimod på få år formået at bygge et dynamisk it-kompetencemiljø i Ørestaden, som suger såvel studerende og virksomheder til fra den ganske verden, og som i eksprestempo omsætter “forskning til faktura”, hvilket er et af Helge Sanders egne yndlingstemaer.

Faktisk har 5te - det meget succesrige it-væksthus på IT-Universitetet – meget symbolsk netop lejet sig ind i tomme lokaler i Københavns Universitet på Amager, fordi succesen med at skabe it-iværksættere slet ikke kan rummes i IT-Universitetet.

Man fristes til at spørge, hvem der i grunden burde overtage hvem?

Sander bør flytte fokus

Helge Sander burde flytte sit fokus mod mekanismerne i den succesmodel på Amager, som hans eget ministerium har bidraget til at skabe.

De mange nye højteknologiske iværksættervirksomheder på 5te er præcis det, regeringen selv fremhæver som Danmarks væksthåb.

Desto mere grund til at forstå succes-årsager, før modellen bliver fusioneret ind i noget, som regeringen har klar dokumentation for, ikke virker.

5tes succes handler i høj grad om, at IT-Universitetet med sin femte sal har evnet at skabe et miljø og et hus, hvor iværksættere skaber produkter præcis der – on campus – hvor ph.d.’er forsker, og studenter uddannes med vigtige bidrag fra kapitalstærke etablerede virksomheder.

Altså en venturepræget campus-kultur og et internationalt kompetencemiljø, som vi kender fra de amerikanske vækstsucceser - men som Københavns Universitet og politikere i årevis har forsaget til fordel for en særpræget dansk model, der handler om at lægge de enkelte dele så langt væk fra hinanden, som muligt – allerhelst langt ude på en bar mark.

Der er ingen grund til, at Helge Sander haster en strukturbeslutning igennem for IT-Universitetet nu.

For øjeblikket leverer ITU et vigtigt bidrag til dansk vækst og udvikling.

Det skal vi værne om.

Hvis Ralf Hemmingsen, Københavns Universitets rektor, mener alvor med sine reformplaner og vil mobilisere en tilsvarende kvalitet, dynamik og vækst som på ITU, så er det kun en god ide at give ham nogle år til at levere resultater og overbevise Mads Tofte om fordelene ved en fusion mellem ligemænd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere