Analytikere: 3 klarer den ikke uden flere kunder

Teleselskabet 3 er i en alvorlig dansk krise, vurderer analytikere. Kun flere kunder kan rette op på skuden, efter 3 helt har forsømt at udnytte sin ellers store konkurrencefordel.

Mange flere nye kunder. Sådan lyder løsningen på danske 3's massive problemer, der har mundet ud i et gigantisk underskud på 900 millioner kroner i den danske forretning i 2005.

Sådan lyder vurderingen fra flere analytikere, som Computerworld har talt med, efter selskabets samlede tab i Danmark har rundet de 1,8 milliarder kroner.

Samtidig har 3 i Danmark kun 116.000 kunder, mens selskabet tabte 35 procent af den udgående 3G-trafik fra første til andet halvår i 2005.

Ifølge IDC-analytiker Brian Troelsen er tommelfinger-reglen, at et selskab skal have en markedsandel på mindst 20 procent for at være profitabel på det danske mobilmarked.

Det svarer til cirka en million kunder.

- Så der er ingen tvivl om, at 3 skal have mange flere kunder, hvis det skal kunne løbe rundt, siger han.

I Jyske Bank henviser aktieanalytiker Rune Møller til det samme tal.

- Det kan selvfølgelig variere fra selskab til selskab, men når man driver eget netværk, skal man gerne sidde på omkring 20 procent af markedet for at få en rentabel forretning. Og det er 3 jo milevidt fra at komme i nærheden af, siger han.

Teleselskaber som CBB og Telmore, der lejer sig ind på netværk, kan klare sig med færre kunder, forklarer Rune Møller.

Råderum trods røde tal

3 i Danmark er ejet af det svenske moderselskab Hi3G, der er ejet af investorerne Hutchison Whampoo Limited (60 procent) og det svenske Investor AB (40 procent).

Moderselskabet skød sidste år 1,2 milliarder ekstra i det danske selskab. Dermed har 3 i Danmark fortsat en positiv egenkapital.

- Selskabet kan køre videre, så længe det har en positiv egenkapital. Og da investorerne har masser af penge, tror jeg, at der går nogle år endnu, før de erkender, at 3 aldrig nogensinde bliver en succes i Danmark, siger Rune Møller, aktieanalytiker i Jyske Bank.

Også IDC-analytiker Brian Troelsen vurderer, at der vil gå et stykke tid, før kapitaltilskuddene stopper, og 3 dermed har kurs mod en lukning.

- Ud fra en ren økonomisk beslutning burde 3 nok lukke i Danmark. Men det sender også et kraftigt signal til investorerne, hvis ,man først begynder at lukke ned i ét land. Investorerne vil måske begynde at tvivle på business-casen. På den måde kan der godt være et vist råderum for den danske afdeling, forklarer Brian Troelsen.

Missede forspring

Begge analytikere mener, at 3 har haft en meget uheldig start på det danske marked, og at selskabet får svært ved at rette op på de skader, der allerede er sket.

- 3 har skudt sig selv i foden ved at lancere telefoner, der ikke fungerede ordentligt samtidig med, at netværket heller ikke har fungeret. Der har simpelthen været alt for meget negativ omtale, lyder det fra Rune Møller, aktieanalytiker i Jyske Bank.

Det skete, selv om 3 i mindst halvandet år havde 3G-markedet helt for sig selv i Danmark.

- Det forspring har 3 slet ikke udnyttet, mener Brian Troelsen fra analysehuset IDC.

Han peger på, at 3 begik en fejl, da selskabet brugte videotelefoni som et hovedargument for, at kunderne skulle skifte til 3G-telefoner.

Videotelefoni har nemlig haft svært ved at slå igennem ikke bare i Danmark, men også i andre lande, forklarer Brian Troelsen.

- Det kan være svært at se, hvad 3 skal satse på, når nu de store begynder med deres 3G-satsninger. 3’s "strategiske" vindue er ved at være lukket i den forbindelse, siger Brian Troelsen fra IDC.

Skal nå break-even i 2008

Hos det svensk baserede Investor AB, der ejer 40 procent af Hi3G, oplyser kommunikationschef Fredrik Lindgren, at målet er, at Hi3G i Skandinavien samlet set skal nå break-even i 2008.

- Vi har en plan, og årsregnskabet for 2005 er ikke relevant at kigge på for os. Det er vigtigere for os, at 3 når de fremtidige mål, som vi har sat os. De hedder, at vi skal nå break-even i 2008. Det er det, vi arbejder på at nå, siger Fredrik Lindgren.

Han mener, at 3 fortsat er førende med 3G.

- Og det skaber gode forudsætninger for fremtiden. Men det er et langsigtet arbejde at opbygge sådan en forretning, siger Fredrik Lindgren fra Investor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere