World wide web fylder 15 år

Søndag var det 15 år siden, at www så dagens lys på nettet. Tilføjelsen af de tre bogstaver var en revolution, som har medvirket til at gøre nettet til hvermandseje.

På få år er adgangen til internettet blevet så udbredt, at det kan være svært at forestille sig en hverdag uden muligheden for at finde og kontrollere information ved hjælp af browsere, bookmarks og blogs.

Mange netbrugere ved, at det var Sir Tim Berners-Lee som udviklede internettet på CERN ved Genève i Schweiz.

I disse dage er det 15 år siden, at et af de vigtigste skridt i nettets udvikling blev taget.

6. august 1991 satte kode-folkene af det tidlige internet nemlig de tre bogstaver www foran nyhedsgruppen alt.hypertext, hvilket tillod brugere fra hele verden at læse indholdet.

Gør det simpelt

En af pionererne var Jeff Groff, som arbejdede sammen med Sir Tim Berners-Lee på den tidlige kode. Han fortæller, at ideen var at simplificere nettet.

- Visionen var, at brugerne skulle slippe for teknologi-delen, siger Jeff Groff til BBC.

I de tidlige 1990’ere betød simplificeringen at de nu almindeligt udbredte adresser med http:// ikke blev vist på skærmen.

Mens www blev world-wide allerede i august 1991, måtte brugerne vente helt til april 1993, før den første internetbrowser til en pc var en realitet.

Ville sprede informationen

Mosaic blev sat i verden af Marc Andreessen på Universitetet i Illinois, USA.

At det blev her, og ikke på CERN, skyldes primært at webholdet ikke havde arbejdskraft nok til at skrive browsere til alle maskiners platforme.

Før www kommunikerede brugere af nettet primært gennem nyhedsgrupper og udvekslede filer ved hjælp af FTP.

Små øer

Computere var øer i informationshavet, og et login gav kun adgang til data på den specifikke maskine.

Derfor var ideen om at kunne fordele informationen på mange computere meget tillokkende i de tidlige 1990’ere, fortæller Paul Kunz, som er seniorforsker ved Stanford Universitetet.

Wikis og blogs i tråd med ånden

I 1994 overgik almindelig webtrafik på nettet for første gang de andre kommunikationsteknologier og er aldrig igen blevet slået.

Men ifølge Jeff Groff er det alligevel først nu at nettet begynder at ligne den vision han og de andre pionerer lagde ud med.

Den oprindelige ide var nemlig at skabe et medie som folk både læste og bidrog til.

- Nye redskaber som fotodeling, blogs og wikis er i tråd med den oprindelige tanke, siger Jeff Groff til BBC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere