Løsepenge-software i voldsom vækst

Antivirus-virksomheden Panda noterer en vækst på 30 procent i antallet af løsepenge-software, hvor ofrene afkræves løsepenge, for password eller værktøjer, der kan give dem kontrollen over deres "kidnappede" filer tilbage.

"Betal, eller vi sletter en af dine filer hver halve time." Sådan en melding er der stadig flere it-brugere, som modtager i deres indbakke.

Ifølge antivirusvirksomheden Panda er udbredelsen af ransom-ware eller løsepenge-software i voldsom vækst.

Alene i andet kvartal i år er antallet af registrerede angreb med virus, der kaprer offerets filer og kræver løsepenge, steget med 30 procent.

Hest eller orm

Ransomware kan være trojanske heste, virus eller orme og spreder sig på samme måde som andre ondsindede programmer.

Virus kommer for eksempel ind gennem bagdøre, der allerede er installeret i systemet, via web-sites, e-mail eller fildelingstjenester.

Det næste, der sker, er, at filerne på pc'en krypteres, og ejeren tilbydes en dekrypterings-nøgle mod at betale et beløb i løsepenge.

I foråret dukkede Ransom.A op. Den truer med at slette vilkårlige filer hver halve time, indtil offeret betaler et beløb på cirka 60 kroner.

Betalingen formidles gennem Western Union og er ifølge digi.no stort set umulig at spore. Når afpresserne har modtaget pengene, sender de en dekrypterings-nøgle til offeret, der eliminerer virus og retablerer de krypterede filer.

(Det frarådes dog på det kraftigste, at man betaler til virusbagmændene. I stedet bør man kontakte antivirusfirmaerne, der som regel kan hjælpe med at bryde krypteringen. - Red.)

Organiseret kriminalitet

Krypteringsalgoritmerne, som de kidnappede filer krypteres med, ses med helt op til 660 bit, hvilket gør det stadig vanskeligere for antivirus-selskaberne at knække dem.

Ransomware knyttes oftere og oftere sammen med organiseret kriminalitet, og det bedste råd, der er at hente, er at beskytte sine computere med et opdateret antivirusprogram samt installere de seneste sikkerhedsopdateringer.

Derudover anbefales det at tage hyppige sikkerhedskopier af alle dokumenter, databaser og e-postarkiver.




IT-JOB

Lægernes Pension & Bank

Senior IT-sikkerhedskonsulent

Scanreco Nordic A/S

Softwareudvikler

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager med agilt mindset
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere