Wi-Fi-standarden står over for patenttrussel

Et australsk forskningsinstitut har vundet en retssag om trådløse netværkspatenter. Sagen kan betyde, at vi skal betale mere for de trådløse enheder.

En dommer i Texas har givet et statsligt forskningsinstitut fra Australien medhold i, at de har patent på nogle af de grundlæggende teknologier, der bruges i to Wi-Fi-standarder.

Beslutningen kan medføre, at producenter, der fremstiller trådløse produkter af typen 802.11a/g, kan pålægges en afgift.

Det er Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), der tilbage i 1996 ansøgte om - og fik patenterne.

For et år siden lagede CSIRO så sag an mod Buffalo Technology, en lille amerikansk virksomhed, der producerer trådløse routere, for ikke at have betalt for at benytte teknologien. Retten har nu afsagt sin dom til fordel for CSIRO.

450 millioner trådløse produkter i 2009

I første omgang betyder dommen – der forventes at blive appelleret – at Buffalo Technology skal betale mellem 8,5 og 11 millioner kroner i erstatning til CSIRO.

På længere sigt kan dommen, der tilkender CSIRO retten til de meget udbredte standarder, få kæmpe konsekvenser for store dele WI-Fi-industrien.

Afgørelsen betyder nemlig, at CSIRO vil stå meget stærkt i nye retssager mod andre producenter, der ikke betaler afgift for standarden. Hvis CSIRO vinder kampen vil det uden tvivl resultere i dyrere trådløse produkter.

- Det er helt i henhold til patentlovgivningen, siger Jan Zneider, fra Branchefællesskabet for IT, Tele, Elektronik og Kommunikationsvirksomheder (ITEK). Hvis en part har et patent, skal det naturligvis overholdes.

- Der er to muligheder for løse stridigheden. Man kan enten lave enten aftale, hvor der betales et beløb, som alle kan forliges med, ellers må producenterne finde en anden teknologi.

I 2005 blev der ifølge ABI Research produceret 150 millioner WI-FI-enheder og dette tal forventes at stige til 450 millioner i 2009. CSIRO’s patentlicens kan således indbringe organisationen en anseelig portion kontanter.

Mere end 100 firmaer er berørt

I øjeblikket anslår det advokatfirma, der har ført sagen for CSIRO, at mere end 100 virksomheder kan ende med, at skulle betale royalties til det statslige organ.

Det har medført reaktioner fra store virksomheder som Intel, HP og Microsoft, der har indgivet en anmeldelse, der skal gøre patentet ugyldigt, på grund af manglende reaktion fra CSIRO, før teknologien blev en standard.

CSIRO svarer på kritikken ved at kalder anmeldelsen for patentbrud.

Wi-fi-chips bruges i stor stil da de er meget billige i forhold til eksempelvis teknologier som Bluetooth.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere