WiMAX: Hvornår rykker vi i Danmark?

Efter to år i tænkeboksen er de danske myndigheder nået frem til, at det vil være en god idé at holde auktion over en række ledige frekvenser til trådløst bredbånd engang i 2007. I Norge er der for længst afholdt en WiMAX-auktion, og i Sverige er den lige på trapperne.

I februar eller marts næste år sker der noget.

Sådan lyder det fra IT- og Telestyrelsen (ITST), der har haft god tid til at tænke godt og grundigt over, hvad der skal ske med en række eftertragtede licenser til trådløst bredbånd i Danmark.

Det er nemlig i disse dage to år siden, ITST tog konsekvensen af et veritabelt bombardement af licensansøgninger fra virksomheder, der alle ville levere bredbånd til danskerne gennem luften.

Den store interesse fik ITST til at trække stikket ud og stoppe med at udstede nye licenser. Styrelsen skulle først have klarlagt, om der var tale om såkaldt ”frekvensknaphed”.

FWA blev et flop

ITST blev måske taget på sengen, da licenser til trådløst bredbånd frem til det tidspunkt ikke var særligt populære. En række teleselskaber med Sonofon i spidsen havde brændt nallerne godt og grundigt på licenser, som staten uddelte i 2000 til trådløst bredbånd, eller såkaldt FWA (Fixed Wireless Access).

FWA er nemlig aldrig blevet det, som politikere, virksomheder og kunder drømte om. I dag får sølle 19.000 danskere ifølge den netop offentliggjorte rapport ”Informationssamfundet Danmark - It-status 2006”, som er udgivet af Danmarks Statistik og IT- og Telestyrelsen, bredbåndsforbindelsen leveret gennem luften.

Det handler om WiMAX

Men trods de dårligere erfaringer, anbefalede ITST i oktober sidste år efter en længere høringsproces videnskabsminister Helge Sander, at der skulle afholdes en ny FWA-auktion. Den fornyede interesse for FWA viste sig primært at skyldes store forventninger til den trådløse bredbåndsstandard WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).

WiMAX bakkes op af mange betydende markedsaktører og har en teoretisk mulighed for rækkevidder på op til 50 kilometer og båndbredder på op til 70 Mbit/s. WiMAX forudses også at være enkel og billig at installere, og kan dermed blive en reel udfordrer til bredbåndsforbindelser over kobber- eller fiberkabler.

Auktionen kommer til at gælde licenser i frekvensbåndene fra 3410 til 3800 MHz, hvor WiMAX-standarden hører hjemme, og der derfor enten er eller kommer en del standardudstyr. FWA-auktionen bliver derfor i realiteten en WiMAX-auktion.

Licenserne skulle ifølge en indstilling fra ITST til videnskabsministeren sælges på en auktion inden udgangen af 2006, men det er blevet udskudt til en gang i 2007. I begyndelsen af november lød det så fra ITST og videnskabsministeren, at de ledige frekvenser skal anvendes til at sikre adgang til internettet for de to procent af befolkningen, der endnu ikke kan få bredbånd.

Danmark halter bagefter

Det er en ædel tanke, men mens vi i Danmark fortsat bruger tiden på at diskutere, hvordan WiMAX-kagen skal skæres, så er vores nabolande for længst skredet til handling.

Allerede i november 2004 afholdt den norske pendant til IT- og Telestyrelsen, Post- og Teletilsynet, auktion over 25 Wimax-frekvenser i seks geografiske regioner. Der blev budt på alle frekvenserne og efter 44 auktionsrunder blev der budt 37 millioner norske kroner for licenserne. I Sverige har en WiMAX-auktion til næste år trukket 1.441 ansøgninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere