Skriv din businessplan og brænd den

Klumme: Når en plan er skrevet, er den sådan set værdiløs eller direkte farlig for forretningen.

En vigtig opgave, når man skal planlægge og positionere sin e-butik, er at lave en god businessplan.

Det er der for så vidt ikke noget revolutionerende i, da det står på side ét i alle “Sådan starter du din egen virksomhed”-bøger.

En businessplan er basalt set en huskeliste, noget nær den man i sin tid lavede, når man skulle på lejrskole. Der satte man bare kryds ved, om man havde husket lommelygte, sovepose, tandbørste med mere.

Den største forskel er egentlig, at du skal sørge for brænde din businessplan af, når du har lavet den.

Hvad skal planen bruges til?

Hvorfor skal du så overhovedet lave den, vil du spørge?

Selve businessplanen er vigtig at lave, fordi man får tænkt over alle tingene. Man får tænkt over sin målgruppe. Man får tænkt over, hvad er det for nogle produkter, man vil sælge, til hvem og hvorfor, og alle de ting som i realiteten er væsentlige. Så man får tænkt det hele igennem.

Dertil er banker og den slags “væsner” også interesserede i at se businessplanen. De forstår den sikkert ikke, men så har de noget at putte ned i deres mapper, og den slags gør banksælgere glade og trygge.

Måske finder man under hele planlægningsfasen ud af, at det er en dybt godnat-ide, man har fået, eller også finder man måske ud af, at ideen holder rigtig godt med nogle få ændringer.

Smid planen ud

Når man har skrevet businessplanen, kan man dele og diskutere den med andre, og man har en bedre grundforståelse for, hvad det er, man gerne vil opnå.

Når man så har gjort dét, gælder det om at smide den ud, eller i hvert fald gemme den langt væk, fordi en businessplan er kun interessant i den fase, hvor man laver selve planen.

Når planen er skrevet, er den sådan set værdiløs eller direkte farlig for forretningen, for man forfølger et “moving target”. Som ordet siger, bevæger det sig hele tiden. Det er med andre ord umuligt at lægge en plan efter et bestemt mål, da det mål ændrer sig konstant.

Nye tider

Du har sikkert hørt, at “rigtige” virksomheder laver tre-, fem- eller ti-årsplaner, og at de følger dem nidkært. Det er der sikkert også nogle, der gør – det var i hvert tilfælde på mode indtil for nogle år siden.

Det var dengang, alting gik lidt langsommere, og man lettere kunne spå om fremtiden.

I dag er tingene anderledes. Nye konkurrenter skyder op som paddehatte, der kommer tonsvis af nye konkurrerende produkter, der kommer nye teknologier, nye markeder vil åbne sig, og andre vil lukke.

Med andre ord vil udefra kommende omstændigheder med jævne mellemrum tvinge dig til at gentænke din forretningsstrategi, og de der kan det, er dem, der vinder.

Da de fleste e-butikker er mindre butikker, er en af de muligheder, man har, i forhold til de store butikker, at bevæge sig lynende hurtigt på markedet. Og ikke at gøre som de store butikker, nemlig at forfølge deres businessplaner, som de skal diskutere med deres direktion eller bestyrelse, hver gang de skal ændre retning på en eller anden måde.

Det er nogle af de muligheder, du har selv for at udkonkurrere de større forretninger. Det er, at du har den bevægelighed, som man kun har, hvis man kan fravige sin businessplan så meget, man har lyst til. Så lav den. Nyd processen. Bliv klogere. Og brænd den!

Martin Thorborg er direktør for Spamfighter og forfatter af bogen www.e-pusher.dk om effektiv e-handel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere