DSB: Nu kommer der internet i togene

DSB har valgt TDC som leverandør af internet til sine tog, hvorefter det første vil køre i 2008. Håbet er, at alle tog er dækket med internet inden 2010, men det er langtfra sikkert.

I Sverige, Tyskland og England har der kørt tog med internet i tre år. Og det kommer også til at ske i Danmark i de næste års tid. I hvert fald for hovedstrækningerne i landet.

- Vi er ved at se på forretningsmodellerne og vurdere, hvad der kan svare sig. Dækningsgraden afhænger meget nøje af brugertilfredsheden, siger DSB's salgsdirektør, Bjørn Wahlsten.

Han forklarer, at DSB og TDC skal være skinnerne med mobilt internet i løbet af marts - tre år efter køreplanerne om et mobilt internet blev iværksat.

Herefter åbnes der for internet-forbindelsen mellem København og Århus i 2008.

- Derefter vil vi se på populariteten af nettet i togene. Og hvis det er en succes, så åbner vi nok også på de andre hovedstrækninger i landet, hvilket vil sige Sydbanen, Nordvestbanen samt strækningerne fra København til Aalborg og Esbjerg, forklarer Bjørn Wahlsten.

DSB og TDC opererer for øjeblikket med forskellige finansieringsmodeller. Blandt andet kan det tænkes, at pendlere kan få specielle rabatordninger.

Bjørn Wahlsten håber, at de store strækninger i landet har nettet klart inden 2010.

TDC tilbage i varmen

Den tekniske løsning er baseret på TDCs hotspots, som blandt andet kendes fra fastfoodkæder og tankstationer. Og prisen vil højst sandsynligt også være den samme.

Men rent faktisk var TDC først vraget i udbudsrunden. Selskabet blev dog taget til nåde igen, da telegigantens konkurrent, Deutsche Telekoms it-selskab, T-Systems, blev vraget i 11. time.

- T-Systems blev fravalgt, fordi vi ikke kunne mødes om det teknologiske samt den økonomiske risikofordeling, forklarer Bjørn Wahlsten.

TDC har fået ordren på sit oprindelige tilbud, som potentielt ligger på et trecifret millionbeløb, efter hvad Computerworld erfarer.

Bjørn Wahlsten forklarer dog, at man i kontrakten tager et skridt ad gangen. I første omgang gælder det om sikre, at de første tests om en måneds tid forløber succesfuldt.

Test på 14 minutter

Teststrækningen løber mellem Roskilde og Ringsted, hvilket er en rejse, der tager 14 minutter med IC3-tog.

At teststrækningen ikke er længere, er dog ikke noget problem for TDC.

- Det er helt fint, så længe vi kan teste nettet med togets reelle kørehastighed, og hvad der sker med internetopkoblingen, når to tog passerer hinanden, siger vicedirektør i TDC, Søren Jensen.

Internet med 180 kilometer i timen

Desuden skal TDC i sine tests blandt andet sikre, at nettet virker i tog, der kører 180 kilometer i timen.

Søren Jensen forventer, at det kan lade sig gøre på test-strækningen. Derfor skal selskabet i gang med at teste forskellige teknologier for at kunne realisere hastighedskravet fra DSB.

- Vi bruger UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) som fremføringsmedie, og så tester vi dels HDSPA (High Speed Downlink Packet Access) og WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access), Søren Jensen.

Han forklarer, at de flere teknologier nok ender med at supplere hinanden. Togpassagererne vil dog ikke mærke, om de er på det ene eller det andet system.

Der er ifølge Søren Jensen flere årsager til brugen af forskellige teknologier.

Blandt andet er der langt mellem masterne i nogle områder, hvilket gør WiMAX attraktivt, men TDC har ikke WiMAX-licenser i hovedstadsområdet.

- Vi baserer os ikke kun på en enkelt teknologi, men derimod på den teknologi, der passer til det specifikke område, hvor toget kører samt de hastighedskrav, som DSB har stillet til os, forklarer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere