Den danske stat gør klar til WiMAX-auktion i juni

Staten sender i juni en frekvens til trådløst bredbånd på auktion, hvor den, der byder flest millioner, får lov til at bygge et netværk, der skal sørge for, at borgerne i enhver flække i Danmark kan få bredbånd.

Den danske stat forbereder en ny auktion over en telelicens. Auktionen skal finde sted i juni, hvor bydere skal konkurrere om en landsdækkende frekvens til trådløst bredbånd.

Der er dog ingen grund til at regne med, at auktionen fylder 3,8 milliarder kroner i statskassen, som det var tilfældet, da staten for godt fem år siden bortauktionerede licenser til 3G-mobiltelefoni.

Licensen skal sørge for, at borgerne i selv den fjerneste flække på danmarkskortet kan få bredbånd leveret gennem luften.

Auktionen kommer efter mere end to et halvt års overvejelser, der begyndte, da IT- og Telestyrelsen (ITST), som udsteder telelicenser herhjemme, blev bombarderet af licensansøgninger fra virksomheder, der ville levere trådløst bredbånd til danskerne.

Slagsmålet om frekvenserne skyldtes primært store forventninger til den trådløse bredbåndsstandard, WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).

Det handler om WiMAX

Den nye auktion omfatter netop en landsdækkende tilladelse i frekvensbåndene fra 3410 til 3800 MHz, hvor WiMAX-standarden hører hjemme, og der derfor enten er eller kommer biligt standardudstyr.

Auktionen får derfor sandsynligvis karakter af en WiMAX-auktion, selvom licensen er teknologineutral, hvilket vil sige, at der ikke stilles krav til brug af bestemte teknologier.

"Der er dog 99 procents sandsynlighed for, at licensen vil blive brugt til WiMAX," siger teleanalytiker Torben Rune fra rådgivningsvirksomheden Netplan.

Skrappe krav fra Sander

Videnskabsminister Helge Sanders målsætning med auktionen er, at den skal skabe landsdækkende adgang til bredbånd, så det kommer på niveau med adgang til at modtage tv i Danmark senest i 2010.

Derfor skal vinderne af auktionen leve op til en række krav.

Vinderen forpligter sig blandt andet til at bruge licensen aktivt og skal eksempelvis til enhver tid udbyde et bredbåndsprodukt på minimum 512 kbit/s mod brugeren og 128 kbit/s fra brugeren.

Der bliver heller ikke frit spil på prisfastsættelsen af minimumsforbindelsen, da ITST en gang om året fastlægger en maksimal pris for etablering af forbindelsen og abonnementet baseret på markedets gennemsnitspris.

Derudover kommer der også en række krav til placering af både sende- og modtage-antennerne. De kan eksempelvis maksimalt kræves placeret i otte meters højde.

Teleanalytiker: Prisen kan blive høj
I Norge afholdt den norske pendant til ITST, Post- og Teletilsynet, i november 2004 auktion over 25 Wimax-frekvenser i seks geografiske regioner.

Der blev budt på alle frekvenserne og efter 44 auktionsrunder blev der budt 37 millioner norske kroner for licenserne.

I Sverige har en WiMAX-auktion senere i år trukket 1.441 ansøgninger. I Tyskland indbragte en WiMAX-auktion i fjor 417 millioner kroner.

Teleanalytiker Torben Rune ønsker ikke at spå om, hvad hammerslag ender på ved auktionen i juni.

"Det er helt umuligt, da der er tale om en lukket budrunde. Hvis en ny spiller på telemarkedet melder sig ind kampen, så kan det være, at der bliver skruet voldsomt op for buddene for at sikre sig licensen," siger han.

Måske kun en byder

Han er dog lidt usikker på, hvor stor interessen for den nye auktion bliver.

"Ved den seneste auktion i december i fjor, var jo det kun et selskab, der bød. Jeg kan forestille mig, at det også i denne omgang vil være etablerede FWA- og WiMAX-selskaber, der byder," siger han.

Derudover peger han på elselskaber og bredbåndsselskaber som mulige bydere. Han vil heller ikke afvise, at de etablerede teleselskaber kan finde på at byde ind.

Herhjemme er selskabet Danske Telecom/Clearwire allerede i luften med Wimax-forbindelser til private, da selskabet har sikret sig de nødvendige licenser. Derudover tilbyder Butlernetworks Wimax-bredbånd til erhvervslivet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere