Finsk modstand mod svensk overvågningslov

Det omstridte svenske lovforslag om at aflytte al datatrafik til udlandet møder finsk modstand. En stor del af den finske teletrafik går nemlig igennem svenske kabler.

Sveriges omdiskuterede planer om at overvåge al ind-og udgående internettrafik møder yderligere modstand.

Forslaget går ud på, at det svenske forsvars radioanstalt, som hidtil har aflyttet kommunikationen over satellitter, skal have lov til at scanne al datatrafik til og fra Sverige i jagten på blandt andet terror.

Og det får nu nabolandet Finland til at frygte for aflytning af landets teletrafik.

Store dele af de finske telefonsamtaler går nemlig igennem kabler i Sverige, og det får nu de finske myndigheder til overveje, om det bliver nødvendigt at stille krav om at teletrafikken skal sikres mod aflytning.

Lov om kommunikationshemmelighed

Finsk lov fordrer som udgangspunkt, at al kommunikation skal være hemmelig.

Og det er de finske myndigheders pligt at holde øje med at alle opfylder denne pligt, og kommunikation må ikke aflyttes i Finland.

Det betyder, at teleoperatørerne efter finsk lov har pligt til at sikre at de udbudte teletjenester ikke kan aflyttes, fortæller Harri Pursiainen fra det finske kommunikations-departement i Helsingfors til Sveriges Radio.

Problemet er nu, hvilken indflydelse de svenske planer om scanning af al datatrafik vil have på den finske lovgivning, eftersom en del af Finlands kontakt til resten af verden foregår gennem kabler i Sverige.

I næste uge fremlægger de finske teleoperatører overfor den finske pendant til IT-og Telestyrelsen en række krav om, hvad der skal gøres for fortsat at kunne opfylde loven om at samtaler skal være aflytningssikrede.

Kan koste firmaer dyrt

De finske teleoperatører frygter at finske kunder vil fravælge selskaber som kobler udlandssamtalerne igennem svenske kabler.

Det kan tvinge operatørerne til at bygge deres net om, så samtalerne kan gå uden om Sverige, og firmaerne frygter nu at det bliver dem som skal betale regningen.

Den svenske Rigsdag skal tage stilling til det omstridte lovforslag på torsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere