Modstandere af Open XML føler sig ignoreret

The International Standards Organization, ISO, ignorerer indsigelser mod godkendelsen af Open XML, mener kritikere.

The International Standards Organization (ISO) har angiveligt accepteret at sende Microsofts Open XML-dokumentstandard ind i den såkaldte fast track-godkendelsesproces.

Dette sker efter en måneds høring blandt ISO-komiteen JTC 1's medlemmer, hvor 20 landes standardiserings-organer ellers havde skrevet indlæg om en række opfattede modsætninger med andre ISO-standarder.

"Beslutningen er truffet uden at konsultere de nationale standardiserings-organer, som har fremlagt mulige konflikter. Dette er ellers foreskrevet i JTC 1's regler," lyder kritikken i en pressemeddelelse fra Danish Unix User Group (DKUUG).

"Det er kutyme i JTC 1, at man tager alle kommentarer alvorligt, og man ikke bare afviser dem over én kam."

Open XML-forslaget vil nu blive sendt i offentlig høring. I Danmark er det Dansk Standard, der står for denne høring, og alle interesserede kan bidrage med deres kommentarer.

"Høringsfasen skal bruges til indvendinger," siger professor Mogens Kühn Pedersen, der også er formand for Dansk Standards udvalg. "På baggrund af disse skal man tage stilling til den videre godkendelse."

Godkendelsen kan tidligst være klar om fem måneder, men kan tage længere tid. Det afhænger helt af indsigelserne, oplyser M. Kühn Pedersen.

Skidt med to formater

Keld Simonsen, bestyrelsesmedlem i DKUUG, mener, at det er dårligt nyt for brugerne, hvis der nu skal være to standarder for dokumentformater.

"Det vil uvægerligt føre til dobbeltarbejde, når begge standarder skal understøttes, for ellers kan man ikke læse hinandens dokumenter. Og det fører til, at nogle brugere ikke kan læse andres dokumenter, fordi de ikke har det nødvendige programmel," siger han.

Især vil Open XML-dokumenter betyde, at UNIX-brugere udelukkes, fordi Office ikke findes til UNIX.

"Det er netop meningen med åbne standarder, at de kan implementeres på alle platforme, men Open XML er så omfattende og Microsoft-specifik, at den kun kan implementeres fuldt ud på en Microsoft-platform."

Keld Simonsen så hellere, at ODF- og Microsoft-folkene arbejdede sammen om et fælles format, idet ODF og Open XML grundlæggende handler om det samme, nemlig åbne kontorformater i XML.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere