Artikel top billede

Danske Moberg på toppen af Microsoft

Interview: Danske Jens Moberg har med simple, men effektive, kneb for alvor fået pumpet gang i dollar-møllen i Microsofts storkunde-forretning. Efter halvandet år i USA nyder han tilværelsen i inderkredsen i Microsofts top-ledelse.

Redmond, USA: Danske Jens Moberg er rigtigt godt tilfreds.

Når han kigger ud ad vinduerne på sit kontor på sjette og øverste sal i Bygning 22 i udkanten af Microsofts store campus i udkanten af Seattle, USA, ser han kun store muligheder.

Det er omkring halvandet år siden, at han tiltrådte som chef for Microsofts forretningsdivision for de største amerikanske kunder og et år siden, at han kom med i selskabets eksklusive gruppe af såkaldte corporate vice presidents.

Det gjorde ham dengang til den højest placerede dansker i Microsoft og en af dengang blot tre europæiske corporate vice presidents. Fornylig gjorde danskeren Klaus Holse Andersen ham selskab i gruppen.

Skruet op for indtjeningen

Siden Jens Moberg flyttede til Seattle med familien, hustruen Inge og de to sønner Jakob og Jesper, har han med simple, men effektive, ledelses-kneb for alvor fået skruet op for indtjeningen.

Siden han tiltrådte, har hans division, US Enterprise & Partner Group, nemlig landet to-cifrede vækstrater på indtjeningen. Og det ser også ud til at blive tilfældet i det seneste regnskabsår, hvis afslutning nærmer sig.

Jens Moberg kan ikke lade være med at understrege, at netop Microsofts placering på markedet for it-systemer til amerikanske virksomheder er blandt de ældste.

Og derfor er der ikke samme vildskab og vilde vækst-muligheder, som det er tilfældet på så mange andre mere jomfruelige markeder.

”Der findes jo modne markeder og spirende markeder. Og man kan sige, at netop US enterprise for Microsoft er det mest modne af de modne markeder,” siger Jens Moberg.

Selv er han dog yderst tilbageholdende med at tage for meget af æren for successen. For som han siger:

”Managers kigger fraværende ud af vinduet, når det går skidt, mens de ser på sig selv i spejlet, når det går godt. For ledere er det lige omvendt. Og jeg betragter mig selv som leder.”

Skjult potentiale

US Enterprise-afdelingen beskæftiger flere tusinder Microsoft-medarbejdere, og bundlinien tyder på, at Jens Mobergs erklærede mål med at aktivere det skjulte potentiale i divisionen har båret frugt.

Det har handlet om at få sluppet fuglene fri, som Jens Moberg siger. At få indført en decentral og smidig organisation.

”Vi havde en matrix-organisation, hvor folk brugte alt for meget tid på interne ting og alt for lidt tid med kunderne. Så da jeg tiltrådte, sagde jeg i min tale til medarbejderne: ”Its time to sell, og and you need time to sell.” (Tiden er inde til at sælge, og I har brug for tid til at sælge. Red),” fortæller Jens Moberg.

Den sætning blev fulgt op med en række konkrete ændringer.

Blandt andet blev en del mindre processer skåret ud, fordi de med Jens Mobergs ord ”kun var rare at have, hvis jeg ville opretholde illusionen om, at jeg kørte forretningen.”

Dernæst fik de ansatte en klar besked: Tirsdag, onsdag og torsdag er det kundetid, hvor det er forbudt at beskæftige sig med andet end kunderne.

”På disse dage er ingen interne møder, og medarbejderne skal for eksempel ikke svare på interne mails - uanset hvem de er fra,” siger Jens Moberg.

Brugere skal bruge mere

En ting er Jens Mobergs egen afdeling.

En anden er selskabets overordnede strategier, som hvert år bliver diskuteret på et flere dage langt møde, hvor alle selskabets godt 110 corporate vice presidents deltager sammen med selskabets topledelse med Steve Ballmer, Ray Ozzie og Bill Gates i spidsen.

Det var her, at man blandt andet nåede frem til, at der var potentiale i de små og mellemstore virksomheders behov for økonomistyrings-systemer, hvilket førte til købet af Great Plains og danske Navision.

Til det kommende møde i denne måned skal fokus lægges på, hvordan Microsoft får kunderne til at aktivere flere funktioner i selskabets software.

”Vi skal diskutere, hvordan vi sørger for, at kunder opnår fuld forretningsmæssig fordel, når de deployer vores produkter.”

Det er en udfordring, der er til at tage og føle på.

Jens Moberg giver som eksempel den kommende tids masse-udrulning af Office 2007, som vil blive udrullet i det store antal virksomheder, der har Microsoft-licens.

”Dem vil vi jo gerne have til at bruge Office-pakkens søgemaskine og ikke Google, når de leder efter noget og på den måde give dem den værdi, som de har betalt for. Vi skal se på, hvordan vi sikrer kunderne maksimal forretningsværdi af vores produkter,” siger Jens Moberg.

Alting bliver Live

Samtidig vil den fremtrædende skare af topchefer i Microsoft diskutere Microsofts netbaserede strategi, Windows Live.

”Vi tror, at alle vores applikationer på et tidspunkt vil få en net-applikation og være integreret i net-oplevelser. Men der bliver ikke tale om, at alt bliver tynde klienter, for det vil fortsat være smart at have processor-krævende funktioner liggende på en computer,” siger han.

Til mødet vil Bill Gates deltage i fuldt flor, selv om han egentlig i et vist omfang og formelt har trukket sig tilbage for at hellige sig sit velgørende arbejde med The Bill and Melinda Gates Foundation.

"Bill sendte i hvert fald en mail ud så sent som i går om Microsofts indsatsområder og læs det her, inden mødet i marts. Så han er stadig med," siger Jens Moberg.

Inge bestemmer

Jens Moberg har indtil videre amerikansk kontrakt med Microsoft til sommeren 2008.

Han ved ikke, hvad der dernæst skal ske, og om han vender hjem til Danmark med hustruen Inge og de to sønner.

”Da vi flyttede herover, var aftalen, at vi tog hjem efter tre år, hvis Inge ønskede det. Og sådan bliver det. Vi tager under alle omstændigheder hjem, hvis hun vil det. Ellers må vi se, hvad det fører til. Det eneste, der er sikkert, er, at vi en dag vender hjem,” siger han.




IT-JOB

Danske Commodities A/S

IT systems developer

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT-løsningsarkitekt

Capgemini Danmark A/S

Software Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere