Artikel top billede

Danske Bank er blandt de banker, der pumper millioner ind it-sikkerheden efter en bølge af hackerangreb.

Hackere koster danske banker kassen

Hackerangreb på danske netbankkunder kan ende med at koste banker og datacentraler op mod 40 millioner kroner i øget sikkerhed i år. Både Danske Bank og Nordea investerer millioner i sikkerhed.

Danske banker har brugt flere millioner kroner ekstra på sikkerhed i forbindelse med de seneste måneders øgede hackeraktivitet.

Hvis angrebene fortsætter kan det koste banker og datacentraler omkring 40 millioner kroner i år.

Vinterens phishing og netsvindel mod danske netbankkunder har i forvejen kostet bankerne omkring tre millioner kroner som nettyvene er sluppet væk med.

Tabet i forbindelse med tyverierne er dog en lille post sammenlignet med de totale omkostninger.

Den øgede trussel har tvunget en række banker til at investere yderligere i sikkerhed på nettet.

Banker bruger millioner

Selvom der er ikke er et samlet billede af omkostningerne viser en rundringning til banker og datacentraler, at udgifterne er store.

Landets næststørste bank Nordea har brugt omkring tre millioner kroner ekstra i år.

Vinterens massive angreb har ført til betydelig omkostninger i Nordea.

Og de tre millioner kroner i ekstra omkostninger til dato forslår næppe.

Banken regner nemlig med at bruge mange flere penge på sikkerhed resten af året, simpelthen fordi der er et øget sikkerhedspres på bankerne, fortæller Martin Andersen, der er chef for Nordeas netbank.

”Mange af pengene går til sikkerhedseksperter, men en stor post er også programmering og test af, at der ikke er huller i systemerne,” siger Martin Andersen.

Kan ende med million-regning

Martin Andersen vil derfor ikke blive forbavset, hvis Nordea ender med at bruge op mod 12 millioner kroner ekstra i år.

Hvis udgifterne er lige så store i resten af sektoren kan det ende med samlede udgifter på omkring 40 millioner i år.

Hos konkurrenten Danske Bank fortæller koncern it-sikkerhedschef Poul Otto Schousboe, at Danmarks største bank har spenderet omkring tre millioner kroner på den øgede hackeraktivitet.

”Hvis vi skal komme med et bud på, hvad vores tiltag har kostet, ligger det på godt tre millioner kroner henover vinteren," siger han.

Svært at opgøre

Danske Bank bruger lige som kollegerne i branchen hele tiden penge på sikkerhed, så beløbet udgør de øgede investeringer, som vinterens øgede aktivitet i hackerverden har været årsag til.

Pengene er blevet brugt til videreudvikling af bankens to sikkerhedsløsninger og på det øgede antal kundehenvendelser, som truslerne har bevirket, fortæller Poul Otto Schousboe

Dermed er langt den største del af beløbet blevet brugt på mandetimer og udvikling.

SDC bruger millioner

Hos SDC (Sparekassernes Data Central) fortæller Erik Jakobsen, der er direktør for SDC Udvikling, at han ikke kender det eksakte beløb, men at det drejer sig om et millionbeløb, som formentlig kan være lige så stort som hos Nordea og Danske Bank.

”Jeg vil ikke afvise, at vi ligger i nærheden. Det har da kostet os en del penge,” siger Erik Jacobsen.

SDC har primært brugt de øgede udgifter på undersøgelser, bedre sporing og drøftelser om øget sikkerhed.

”Det koster mange penge, sådan noget,” siger Erik Jacobsen.

Intet overblik

Hos de danske bankers interesseorganisation Finansrådet har man ifølge underdirektør Tina Füssel ikke noget samlet billede over, hvor mange penge de ekstra hackeraktiviteter har kostet de danske pengeinstitutter.

”Men der har da været en hel del, som har været på overarbejde. Det kommer vi ikke uden om,” siger Tina Füssel, der er underdirektør i Finansrådet.

Ifølge Tina Füssel har Finansrådet reageret på det øgede trusselbillede ved at sætte ”rimelig mange ressourcer” ind for at imødegå problemet.

”Vi har ikke opgjort de samlede omkostninger, men der er navnlig sat ind på øget overvågning og nogle teknikaliteter som har højnet sikkerheden,” siger hun.

Ifølge Tina Füssel er det nemlig meget vigtigt for pengeinstitutterne, at kunderne har tillid til netbankernes systemer. Og det mener hun fortsat de kan have, hvis de overholder bankernes sikkerhedsråd.

” Men det er et tab, der ligger i banksystemet. Sikkerhed koster penge,” siger Tina Füssel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere