Fagforening til minister: Træk jobkartellov tilbage

Fagforeningen Akademikernes Centralorganisation er så utilfreds med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) lovforslag mod hemmelige jobkarteller, at den ønsker, at han trækker det tilbage. Den truer med "kaskade af tvister" og retssager.

I dag udsender Akademikernes Centralorganisation (AC) i et høringssvar en sønderlemmende kritik af ministerens nye lov, der kun forbyder de hemmelige jobkartel-aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

"AC tager meget klar afstand til det fremlagte udkast til lovforslag og skal opfordre beskæftigelsesministeren til at trække det tilbage med henblik på at gennemføre egentlig drøftelse med arbejdsmarkedet forud for en ny fremsættelse," lyder det i høringssvaret til ministeren.

Organisationen peger blandt andet på, at medarbejdere kan bindes uden tidsbegrænsning og hele brancher eller geografiske områder kan blive fuldstændigt låst af jobkarteller i fremtiden.

I dag er sidste frist for høringssvar til lovforslaget.

Byge af retssager

De voldsomt utilfredse fagforeninger har tidligere brugt vendinger som "helt uacceptabelt" og vil "gøre meget for at stoppe loven".

Og AC truer i høringssvaret da også indirekte med et sandt juridisk ragnarok.

"Afsluttende skal det anføres, at gennemføres lovforslaget således som det er fremlagt må det forudses at loven kommer til at give anledning til en kaskade af tvister mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Retssager vil – som følge af en meget uklar lov – blive anlagt og da det er uvist om en anlagt retssag sætter en kartelaftale ud af kraft indtil der foreligger en afgørelse, vil de berørte lønmodtager kunne komme meget slemt i klemme", skriver organisationen.

AC repræsenterer en lang række fagforeninger og har tilsammen 254.000 medlemmer.

Også LO har varslet sager i det fagretlige system.

Fagforeningen mener, at jobkarteller strider med overenskomstaftalen, der ifølge fagforeningen sikrer, at der ingen barriere sættes op for medarbejdernes mulighed for at anvende sine evner og uddannelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere