Fagforeninger: Hjorts ændring af kartel-lov er en hån

De ændringer af loven mod de hemmelige jobkarteller, som Claus Hjort Frederiksen har præsenteret tirsdag, er så ubetydelige, at fagforeningerne kalder det en hån.

En hån mod fagforeningerne på en 1. maj.

Sådan betegner fagforeningerne beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens udmelding om at han vil stramme loven, der forbyder de hemmelige jobkartel-aftaler.

Ministeren vil blandt andet sørge for, at arbejdsgiverne skal dokumentere, at de har oplyst medarbejderne om jobkartel-aftaler.

Men fagforeningerne er mildt sagt utilfredse med ændringen.

"Det er en hån mod fagforeningerne her på 1. maj. Det er et plaster på en pulsåre, der bløder for fuld styrke," siger pressechef Michael Krag-Svendsen fra Business Denmark.

Tom retorik

Han forklarer, at forslaget hverken sikrer medarbejderne nogen kompensation eller angiver, om arbejdsgiverne skal betale en bøde, hvis de undlader at oplyse medarbejderne om aftaler.

"Det er tom retorik. Arbejdsgiverne kan fortsat indgå de her aftaler, og vi ved ikke, om det blot vil koste dem 100 kroner i bøde, hvis de "glemmer" at fortælle medarbejderne om aftalen,", siger Michael Krag-Svendsen.

Også faglig leder Hanne Lykke Jespersen fra Prosa kalder forslaget indholdsløst.

"Det står fortsat arbejderne frit at lave disse aftaler og medarbejderne er ikke sikret nogen form for kompensation", siger hun.

Revision er lig glemmbog

Samtidig har fagforeningerne kun et skuldretræk til overs for, at loven skal revideres om to år, for at se om der er lavet for mange aftaler.

"Vi så med loven om kunde og konkurrenceklausuler, at der også var en revision af loven, men intet skete. Det vil med garanti blive det samme her," siger Michael Krag-Svendsen.

Hanne Lykke Jespersen mener, at revisionen blot er sat ind for at få alle til at glemme sagen.

"En revisionsparagraf sikrer ikke en ordentlig lovgivning, men skal forsøge at skaffe beskæftigelsesministeren ro i 2 år og derefter drømmer han om glemmebogen," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere