Artikel top billede

Arbejdsmarkedsordfører hos de konservative, Lars Barfod, vil i modsætning til tidligere udmeldinger nu kun have fjernet de hemmelige jobkartel-aftaler.

Konservative trækker i land kartel-sag

For fem måneder siden ville De Konservative alle jobkarteller til livs. Nu vil partiet kun forbyde de hemmelige jobkarteller. En klar kurs, lyder det fra arbejdsmarkedsordfører Lars Barfoed.

De konservatives kurs skifter, som vinden blæser i sagen om jobkarteller, hvor arbejdsgivere i al hemmelighed via hemmelige aftaler hindrer deres ansatte i at skifte jobs.

Den ene dag tordner partiet mod alle jobkarteller,, og den næste dag vil partiet kun forbyde de hemmelige af slagsen.

For blot fem måneder siden lagde den konservative skatteordfører Jakob Axel Nielsen klart afstand til både de hemmelige og ikke-hemmelige jobkarteller.

"Ofte er aftalerne hemmelige for lønmodtagerne, hvad der i sig selv gør aftalerne uacceptable, men for mig er det ikke det værste. Det, der for mig er altafgørende for, at vi fra politisk hold ikke skal acceptere jobkarteller er, at der er tale om aftaler mellem to parter (de to virksomheder) som begrænser en 3. part, nemlig lønmodtagerne," skrev skatteordføreren i en kronik i Nordjyske Stiftstidende i december 2006.

Men partiet har alligevel ikke tænkt sig at forbyde alle jobkartellerne.

Næstformand:Klar kurs
Nuværende arbejdsmarkedsordfører og næstformand hos de konservative, Lars Barfod, forklarer, at partiet nu kun vil forbyde de hemmelige aftaler.

De Konservative tilslutter sig det lovforslag fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), som skal førstebehandles i Foketinget i dag onsdag.

"Der er ikke tale om en kovending fra vores side. Vi tager første skridt nu med at forbyde de hemmelige aftaler, men jeg kan let forestille mig, at vi senere vil forbyde de ikke-hemmelige aftaler også. Men nu skal de først frem i lyset," siger han.

Lars Barfod forklarer, at De Konservative fortsat ikke bryder sig om aftaler, der hæmmer mobiliteten på arbejdsmarkedet.

Partiet kan dog se det rimelige i aftalerne på nogle få områder som for eksempel inden for vikarbranchen.

"Vi lytter til alle de henvendelser, vi får, og yderligere regulering og stramning af loven kan komme på tale i fremtiden," siger han.

Fastholder kritik

Også Jakob Axel Nielsen fortæller til Computerworld, at loven er et skridt i den rigtige retning.

"Jeg støtter den 100 procent", siger han.

Samtidig fastholder han, at jobkarteller, som medarbejderne kender til, sætter barrierer op for borgernes frie ret til næring og svækker mobiliteten på arbejdsmarkedet.

Han mener derfor, at den "smukkeste juridiske løsning" havde været en ændring af aftaleloven.

"På den måde vil man kunne komme alle aftalerne til livs," siger han.

Lavede selv aftaler

Under sagen om jobkarteller har De Konservative hidtil kun markeret sig ved få lejligheder.

Det skete bland ande,t da Jakob Axel Nielsen overfor Computerworld afslørede, at han som advokat havde indgået en hemmelig jobkartel-aftale for Sonofon.

En udtalelse han siden har lagt afstand til med henvisning til sin fortrolighedsforpligtelse overfor sine daværende klienter.

Han står dog ved, at han indgik en række hemmelige jobkartel-aftaler i sin tid som advokat.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere