Leder: IBM-fyring knægter ytringsfriheden

Computerworld mener: IBM's fyring af Claus Bobjerg Juul bør få lovgivningsmæssige konsekvenser. Det er ikke rimeligt, at danske ansatte risikerer en fyreseddel, fordi de deltager i en debat om jobkarteller.

Computerworld mener: IBM’s fyring af Claus Bobjerg Juul er et direkte anslag mod den danske ytringsfrihed og bør få lovgivningsmæssige konsekvenser.

Det må være absolut i orden i et demokratisk samfund, at en medarbejder i sin egenskab af adgangsberettiget aktionær stiller kritiske spørgsmål til selskabets ledelse på en generalforsamling uden at frygte for sin stilling.

Claus Bobjerg Juul blev ikke desto mindre fyret umiddelbart efter at have forsøgt stille IBMs koncernchef Sam Palmisano et spørgsmål om it-koncernens anvendelse af hemmelige jobaftaler, der begrænser medarbejdernes muligheder for ansættelse i andre virksomheder.

Claus Bobjerg Juul fik aldrig stillet spørgsmålet. Debatten blev afbrudt, da han fik mikrofonen.

Claus Bobjerg Juul har sammen med sin fagforening Prosa lagt sag an mod sin arbejdsplads for at have hemmelige aftaler med A.P. Møller om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Sagsanlægget falder i tråd med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens opfordring til medarbejdere om at lægge sag an mod deres arbejdsgivere.

Sagsanlægget og den omfattende mediedækning i den forbindelse førte da heller ikke til en fyring.

Fyringen kom først, da Claus Bobjerg Juul gik i clinch med den amerikanske ledelse, som tilsyneladende opfattede det aldrig stillede spørgsmål som et forsøg på majæstetsfornærmelse.

Forstærker frygten

Den officielle begrundelse for fyringen er gentagen offentlig illoyalitet over for IBM.

Det er en legitim fyringsårsdag ifølge dansk lovgivning.

IBM’s fyring vil givetvis forstærke frygten blandt de privatansatte danskere for at deltage i den offentlige debat.

Ifølge en nylig undersøgelse fra Dansk Magisterforening tør kun en ud af fire privatansatte danskere skrive et læserbrev i en landsdækkende avis, hvor de tager stilling for noget, som virksomheden er imod.

Det vidner om en udbredt selvcensur blandt privatansatte danskere, som stækker den offentlige debat og dermed udvekslingen af ideer og synspunkter i samfundet.

De offentligt ansatte er i lovgivningen beskyttede mod fyring for illoyal adfærd.

IBM’s anvendelse af illoyalitets-paragraffen viser, at de privatansatte danskere også bør omfattes af loven.

Det er ikke rimeligt, at landets privatansatte ikke tør deltage i en debat om jobkarteller, der begrænser deres jobmuligheder, uden at frygte for at miste levebrødet.

Hvilket århundrede lever vi egentlig i?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere