Sverige slår til mod momskarruseller

Mindst et halvt dusin svenske elektronikforhandlere får gransket deres forretning på grund af mistanke om momssvindel. "Vi håber naturligvis, at de har rent mel i posen," siger Skat i Sverige.

Momskarruseller er også et kendt fænomen i Sverige, hvor skattemyndighederne i øjeblikket gransker forretningsmetoderne hos mindst seks elektronikforhandlere.

"Vi håber naturligvis, at de har rent mel i posen," siger Lennart Sennmark, revisor hos Skat i Sverige til ComputerSweden.

Mister milliarder

Både herhjemme og i Sverige snydes staten hvert år for milliarder på grund af firmaers svindel med momsen i de såkaldte momskarruseller.

Det er den øgede handel med forbrugerelektronik til meget lave priser, der har fået alarmklokkerne til at ringe hos de svenske myndigheder.

Sælges varer fra en momskarrusel videre til en forhandler, kan denne sælge produkterne videre til meget konkurrencedygtige priser.

"Der er dukket en hel del lavprisforhandlere op, som handler med sådanne elektronikprodukter. Det kan selvfølgelig være helt korrekt, men for en sikkerheds skyld, tjekker vi virksomhederne," siger Lennart Sennmark til ComputerSweden.

Sælger store partier

Typisk for de virksomheder, som skal tjekkes, er, at de køber og sælger store varepartier inden for Sveriges grænser. Mange af driver forretningen gennem en web-butik.

Det svenske skattevæsen beskæftiger 35 mand i sit projekt MTIC (Missing Trader Intra-Community fraud), der drives i samarbejde med andre EU-lande og har som mål at sætte en stopper for momskarrusellerne.

Et karruselbedrageri bygger på, at varer importeres og sælges videre nationalt gennem flere led. Ved at handle gennem mange led og udnytte momsreglerne i EU-landene er det muligt at efterlade den skyldige moms i et såkaldt skraldespandsselskab, der så går konkurs.

Et karrusel-eksempel

Momskarrusellerne har drejet rundt i mange år. For eksempel kan et selskab i England sælge et stort parti mobiltelefoner til et selskab i Tyskland uden at betale moms, fordi begge lande er medlemmer af EU.

Selskabet i Tyskland sælger så telefonerne videre til et andet selskab i Tyskland, men opkræver moms af salget. Derefter sletter selskabet momsen fra regnskabet og lukker. Eftersom det snyder med momsen, kan det sælge telefonerne billigt til det andet tyske selskab, der igen sælger dem videre til det engelske selskab uden moms.

Sådan drejer karrusellen, indtil bagmændene har scoret en kolossal fortjeneste på den moms, de aldrig har betalt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere