Pris for format-skifte i det offentlige: 180 mio. kr.

En ny undersøgelse fra Rambøll Management sætter et prisskilt på et totalt skift til ODF-formatet i det offentlige: 180 millioner kroner. Undersøgelsen giver dog ikke en entydig konklusion i diskussionen om dokumentstandarder.

Hvad koster det, hvis alle i den offentlige sektor skal til at gemme deres tekstdokumenter i ODF-formatet?

Svaret er 180 millioner, hvis man skal tro Rambøll Managements seneste rapport. Open Source-leverandørerne stiller dog spørgsmålstegn ved tallene.

Med to nye rapporter forsøger IT- og Telestyrelsen at afklare nogle af de økonomiske konsekvenser af de åbne standarder, som skal indføres til nytår.

Det oprindelige udspil fra Videnskabsministeriet hælder til at lade myndighederne vælge frit mellem ODF og Microsofts bud på en åben standard, Ecma Office OpenXML.

Det har ført til indædt diskussion mellem open source-bevægelsen og Microsoft om, hvilken løsning, der er bedst.

180 millioner kroner

De to nye rapporter, der er udarbejdet af Rambøll Management for IT- og Telestyrelsen, vurderer konsekvenserne af åbne standarder generelt og konkret i forhold til dokumentformatet ODF.

Konklusionen på rapporten om dokumentformatet er, at ODF vil koste det offentlige 180 millioner i løbet af de næste fem år, hvis ODF-formatet presses igennem.

Omvendt konstaterer den anden rapport, at omkostningerne ved to standarder vil koste 41,5 millioner i løbet af fem år.

Vurderingerne er dog langt fra entydige, da der arbejdes med flere forskellige modeller - blandt andet lægger den nye lovgivning op til, at skiftet skal være udgiftsneutralt - hvilket betyder et gradvist skift til de nye åbne standarder.

Ikke seriøst

Formanden for open source-leverandørernes forening, Morten Kjærsgaard, har endnu ikke haft lejlighed til at nærstudere rapporterne.

Han mener dog, at det er påfaldende, at en rapport, som foreningen tidligere har fået udarbejdet af Rambøll Management, viser et modsat regnestykke.

"Det er påfaldendende, at resultatet er næsten det samme med omvendt fortegn," lyder Morten Kjærsgaards umiddelbare kommentar.

Store besparelser

Rapporten om konsekvenserne på dokumentområdet er kun en del af den store vurdering af de åbne standarder.

Og helt generelt vurderer Rambøll Management, at der er store økonomiske gevinster i flere af de standardområder, som i første omgang skal omfattes af de åbne standarder til nytår.

Standarderne for elektronisk ordregivelse i det offentlige - det såkaldte OIOUBL-katalog vurderes, at kunne give en samlet gevinst på mere end en halv milliard i løbet af fem år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere