Artikel top billede

Biblioteker: Musikdownload er for dyr

Det vækker skepsis på landets biblioteker, at det fra årsskiftet kan blive dyrere fortsat at tilbyde digitale musikdownloads. 'Det er allerede for dyrt', lyder det. Konsekvensen kan blive, at borgerne bliver ringere stillet.

Udsigter til større udgifter for fortsat at kunne tilbyde digitale musikdownloads til borgerne efter nytår vækker forundring på landets folkebiblioteker.

Reaktionen komme efter projektleder Arne Sørensen torsdag fortalte til Computerworld, at bibliotekerne kan forvente en større regning, når Kulturministeriets støtte til netmusik.dk udløber ved årets udgang.

Står det til bibliotekerne selv, bør en prisstigning dog ikke komme på tale.

Allerede for dyrt

De mener, at de betaler allerede mere end rigeligt for at deltage i downloadtjenesten, der er udviklet af Statsbiblioteket sammen med et bibliotekskonsortium bestående af seks andre folkebiblioteker.

"Min personlige holdning er, at det er for dyrt i forvejen, og det tror jeg, de fleste projektmedarbejdere synes," siger bibliotekar og projektmedarbejder Susanne Buus-Pedersen fra Københavns Biblioteker, der er en del af bibliotekskonsortiet.

"Hvis man sammenligner prisen med et køb, så betaler vi en høj pris," uddyber hun.

Prisen skal være rimelig

I dag giver bibliotekerne op til 1,5 kroner for hvert nummer, en låner downloader og kan lytte til i syv dage0

Til sammenligning koster det otte kroner på iTunes Store at eje et nummer.

Det er den pris samt abbonnementsprisen, for overhovedet at deltage, der ser ud til at stige, når Kulturministeriets støtte på cirka 1,3 millioner kroner årligt forsvinder.

I Odense deler de bekymringen med Københavns Kommunes Biblioteker.

"Der skal ligesom være en rimelighed og balance i noget, som vi køber til at låne ud. Vi kan selvfølgelig godt sige, at vi bare køber det, vi har råd til, for tre kroner per stykke musik, men det vil ikke være en realistisk driftsmodel at komme så højt op," siger Charlotte Pedersen, leder af musikafdelingen på Odense Centralbibliotek.

Hun mener ikke, at bibliotekerne vil kunne holde til at give en pris på mere end to kroner.

Hun afviser dog, at det kan komme på tale at trække sig ud af netmusik.dk.

Den holdning deler hun med samtlige af de biblioteker, Computerworld har snakket med.

Netmusik er ingen succes

De højere priser kan komme til at gå ud over brugerne, advarer de alle.

Pengene til netmusik.dk bliver nemlig hentet fra materialebudgettet til indkøb af nyt musik, og derfor kan det være nødvendigt at begrænse brugernes digitale musiklån, for at holde udgifterne nede.

På HvidovreBibliotekerne går 10-15 procent af musikbudgettet allerede til netmusik.dk, fortæller ansvarlig Grethe Nielsen.

"Det er en stor del af vores materialebudget, men jeg kan ikke sige, om det højere priser kan få konsekvenser for vores engagement i netmusik.dk. Men alting kan jo blive for dyrt," siger hun.

Det skal ses i lyset af, at netmusik.dk ikke har været det store tilløbsstykke, fortæller hun.

Bibliotekerne skal følge med udviklingen

Med i abonnementsprisen følger i HvidovreBibliotekernes tilfælde 2.000 månedlige musikudlån uden ekstraregning.

Men selvom de skal dække godt 50.000 borgeres behov, er der endnu langt vej til at alle downloads bliver brugt.

Billedet er det samme på langt de fleste af de 139 biblioteker, der er tilmeldt ordningen.

Blandt dem er Odense Centralbibliotek, der har 8.000 downloads som en del af abonnementsprisen.

Hver måned henter kommunens godt 187.000 borgere kun omkring halvdelen af de 8.000 downloads biblioteket ellers betaler for igennem sit abbonnement.

Alligevel vil Charlotte Pedersen ikke nødvendigvis være ked at, at se udgifterne til netmusik stige i de kommende år.

"Den generelle medieudvikling går i retning af, at der bliver mere og mere digitalt, og vi er nødt til at forholde os til den udvikling. Det vil bare være et udtryk for, at vi har måtte følge med udviklingen, ligesom vi også har måtte lære at udlåne videoer og tegneserier i løbet af bibliotekshistorien," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere