Artikel top billede

Danske netforbindelser forstyrret af Nato-fly

En række danske virksomheder har i maj været ramt af udfald på deres FWA-forbindelser. Årsagen viser sig at være en Nato-øvelse, fortæller leverandøren og Flyvertaktisk Kommando.

En række danske virksomheder har i løbet af maj oplevet flere udfald på deres FWA-forbindelser (Fixed Wireless Access) på grund af en international militærøvelse for Natofly over Danmark.

Siden begyndelsen af maj har Flyvestation Karup været hjemsted for en større international militærøvelse for kampfly, hvor mere end 30 fly af forskellig type har deltaget.

Også andre militære har deltaget i øvelsen. Og det har drillet de trådløse erhvervsforbindelser mange steder i landet.

En af de firmaer, som har mærket øvelsesdeltagernes indflydelse på FWA-stabiliteten, er Service 3, der fra Københavns indre by leverer it-drift til flere faglige organisationer.

Trådløs forbindelse er livsnerven

Firmaets placering i den gamle bydel har givet lange leveringstider på fiberforbindelser, og derfor er firmaets FWA-forbindelse på 10 megabit uhyre vigtig, indtil en større fiberforbindelse forhåbentlig når frem til adressen i slutningen af året.

Det fortæller Henrik Neumann, der er systemkonsulent hos Service 3.

Forbindelsen har ifølge systemkonsulenten hidtil fungeret fint.

Men i forrige uge oplevede firmaet pludselig en række udfald af op til et kvarters varighed.

Der var ikke tale om egentlige afbrydelser, men blot om meget lave overførselshastigheder.

”Vi fik nogle svartider der betød, at vi gik fra 10 megabit til modem-hastighed. Og så timer de fleste applikationer ud,” siger Henrik Neumann.

Umiddelbart mente Henrik Neumann, at fejlen var intern, og at nogen flot flyttede rundt på store filer.

Men et opkald til leverandøren Colt afslørede, at flere var ramt af problemet, og at det var Nato-øvelsen, der var skyld i fejlen.

Flere kunder ramt

Det bekræfter Morten Holck Jæger, der er nordisk direktør hos Colt Telecom.

”Under natoøvelsen har enkelte kunder rigtig nok oplevet forstyrrelser i deres trådløse forbindelser. Det blev hurtigt klart, at forstyrrelserne skyldes den igangværende Nato-øvelse,” siger Morten Holck Jæger.

Ifølge direktøren fandt firmaet i samarbejde med Flyvertaktisk Kommando frem til at forstyrrelserne stammede fra et mobilt radaranlæg, som gæster landet i forbindelse med øvelsen.

Ifølge Colt har de fleste ramte virksomheder adresse i Nordjylland.

Men fordi øvelsen foregår over hele landet, er eksempelvis Service 3 i hovedstaden også blevet ramt af forstyrrelserne.

Pragmatisk løsning

Hos Flyvertaktisk Kommando fortæller major Peter Egholm Jensen, at problemet blev afhjulpet ved kun at benytte radaren i Nordjylland om natten.

Den forstyrrende radar havde nemlig fået en tilladelse på såkaldt non interference basis, som betyder, at radaren skal slukkes, hvis nogen klager over forstyrrelser.

Ifølge majoren kan Forsvaret nemlig ikke frit bruge løs af alle frekvenserne i det danske luftrum.

Hele frekvensspekteret er nemlig ret nøje beskyttet til ganske bestemte formål, mens andre er mere løst reguleret, og hvor man så kan opnå tilladelser på non interference basis.

Frekvenserne koordineres ifølge Peter Egholm Jensen overordnet af It- og Telestyrelsen i dansk område, men Forsvaret har også en mindre myndighed som varetager de militære interesser på frekvensområdet.

Ingen interferens næste gang

Ifølge Colts direktør, Morten Holck Jæger, har firmaet ”henstillet til, at nødvendige modifikationer for lovlig anvendelse i Danmark fremover implementeres, inden de tages i brug.”

Hos Service 3 i København har Henrik Neumann ikke oplevet problemer med FWA-forbindelsen siden Colt og Flyvertaktisk Kommando fandt frem til den drilske radarenhed. Men alligevel glæder han sig til torsdag, hvor natoøvelsen slutter.

”Så kan hverken fly eller lavtflyvende fugle genere os, indtil vi får vore fiberforbindelse,” siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere