Microsoft-venner går i seng med standard-organ

ComputerViews: Rådgivningsgruppen for Dansk Standard, der skal tage stilling til om Open XML skal være en ISO-standard, består af 30 medlemmer. Heraf er 15 Microsoft Gold-partnere. Hvad sker der?

ComputerViews: Når offentligt ansatte danskere fra 2008 klikker sig ind i et tekstdokumentet, skal programmerne på computeren bygge på åbne standarder.

Regeringen har vedtaget, at både ODF og Open XML skal understøttes som dokumentstandard, men Microsofts format mangler stadig den sidste blåstempling i form af en ISO-godkendelse som åben standard.

Microsofts dokumentstandard er blevet godkendt som åben standard af Ecma og er nu måske også på vej som åben ISO-standard. Standarden er nemlig sendt til offentlig høring i 30 lande, herunder Danmark.

2. juli 2007 afsluttes den danske høringsrunde, men Open XML-modstanderne påpeger, at der er lidt for mange Microsoft-interessenter i det rådgivende udvalg. Hvilket de mener kan blive et problem for beslutningsprocessen.

Fare for blokafstemning

Den endelige udformning af Open XML afhænger af de kommentarer, der indløber i høringsperioden.

Danske kommentarer til høringsforslaget behandles i Dansk Standards udvalg for dokumentstandarder.

Udvalget består af 30 repræsentanter, og der er følgende firmaer og organisationer, som skal komme med kommentarer:

CBS, Microsoft, Netcompany, Conzern, Thydata, ITEK, IBM, KMD, IT og telestyrelsen, NNIT, Tectura, PKF Consulting, Avanade, Sirius IT, TOPNORDIC, Dansk IT, Traen Informationssystemer, OSL, Vision People, Munk IT, Knowledge Cube, Proactive, Ementor, Liga, Fujitsu, Oracle, Sun Microsystems, DKUUG, Århus Kommunes 5. magistrat (Børn og Unge) og Danmarks Tekniske Universitet.

På noooxml.org, der er open XML-modstandernes websted, har man opgjort, at af de 30 medlemmer i rådgivningsgruppen for Dansk Standard, er ikke mindre end 15 Microsoft gold partnere og én Microsoft Business Solution partner. Herudover indgår Microsoft selv i gruppen.

Fordelingen er ifølge noxml.org således:

Microsoft Gold partnere:
Netcompany, Conzern, KMD, NNIT, Tectura, Avanade, Siruis IT, TOPNORDIC, Traen Informationssyetemer, Vision People, Munk IT, Knowledge Cube, Proactive, Ementor, Fujitsu.

Microsoft Business Solution partner:
Thydata.

Troværdig rådgivning

Alle kan naturligvis kommentere udkastet til standarden, og det er så standardiseringsorganisationernes opgave at sikre størst mulig konsensus om den endelige standard, men sammensætningen af gruppen efterlade en risiko for en blokafstemning.

Og det bør Dansk Standard være meget opmærksom på, hvis man vil have en troværdig rådgivningsproces som slut resultat.

De danske holdninger til høringsforslaget til Open XML-standarden indgår på lige fod med de øvrige internationale kommentarer, men har en særlig signalværdi grundet den hjemlige politiske beslutning om, at offentlige institutioner skal indføre åbne standarder fra 2008.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere