Artikel top billede

8. plads. DeMars

Projektet med administrationssystemet til forsvaret havde flere budgetoverskridelser. De blev hver gang forklaret af Forsvarets som "forventelige". Det SAP-baserede it-system endte med at blive et af de dyreste i Danmark.

Tilbage til artiklen: Her er Danmarks største it-skandale.

Med to procent af stemmerne klemmer DeMars sig ind lige foran nummerni på listen. Det er dog kun decimaler, der skiller de to.

Sporerne efter skandaler, hvor it-systemer skal udvikles fra bunden, fik politikere i finansudvalget til at være skeptiske over for et nyt stort it-system til forsvaret.

Men forsvarsminister Hans Hækkerup (S) kunne berolige dem alle, da han tilbage i 1998 svarede på chancerne for succes.

“Det skal understreges, at DeMars-projektet (Dansk Forsvars Management og Ressourcestyringssystem, red.) netop ikke er et traditionelt softwareudviklingsprojekt, men tværtimod baserer sig på anvendelse af et eksisterende og gennemprøvet rammesystem”.

Dermed indløste forsvaret billetten til på den tidspunkt største it-ordre i Danmarkshistorien – 703 millioner kroner.

Systemet skal bruges til styring af økonomi, personale og materiel.

Forventeligt skred i budgettet på ti procent

Men regningen skulle blive endnu højere, da det blandt andet har været nødvendigt at hyre mere ekstern konsulentbistand end først beregnet.

Beregninger fra Statsrevisorerne om budgetoverskridelser på en kvart milliard har givet anledning til spørgsmål fra politisk hold og redegørelser både til Finans- og Forsvarsudvalget.

Men chefen for DeMars-projektet, Axel Knudsen, afviser kritikken.

Han siger, atprojektet har været stærkt forankret i topledelsen og nævner, at forsvarschefen, general H. J. Helsø, har kaldt det sin største prioritet i fredstid.

"Der har været et vældigt engagement og hele tiden den fokus, at det her skal være en succes," siger Axel Knudsen.

Hvad tid og økonomi angår, er Axel Knudsen tilfreds.

"Økonomisk har vi et merforbrug på ti procent, og tidsmæssigt ligger vi bare tre måneder efter planen. Jeg har aldrig set bedre," sagde han i 2003 til Computerworld.

Tilbage til artiklen: Her er Danmarks største it-skandale.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere