Artikel top billede

Den danske web-udvikler Peter Brodersen har udviklet en dansk version af online-værktøjet WikiScanner, som kan afsløre, hvem der anonymt retter i artiklerne i Wikipedia. Peter Brodersen står også bag søgeportalen findvej.dk.

Prøv den danske version af wikiscanner

Den frie jagt på danske wiki-skandaler er gået ind. Findvej-bagmand er klar med dansk udgave af wikiscanner. Du kan prøve den her.

Fra i dag er det ikke kun amerikanske myndigheder og virksomheder der risikerer at blive afsløret i anononymt at ændre i online encyklopædien Wikipedias artikler.

Den danske web-udvikler Peter Brodersen har nemlig udviklet en dansk version af online-værktøjet WikiScanner, som kan afsløre, hvem der anonymt retter i artiklerne.

Det betyder at enhver nu kan tjekke hvad computere fra eksempelvis Udenrigsministeriets eller TV2's netværk anonymt bliver brugt til på Wikipedia.

Alle skal kunne tjekke oplysninger

Peter Brodersen har udviklet Wikiscanneren for at gøre det muligt for alle at tjekke oplysninger i det verdensomspændende leksikon. Også selvom de ikke har så meget viden om ip-adresser og netværk

"Ved at give folk en mulighed for at lave opslag, tror jeg helt bestemt, at journalister, private brugere eller Wikipedia-administratorer måske kunne falde over noget interessant," siger Peter Brodersen.

Ifølge Peter Brodersen giver den danske Wikiscanner enhver mulighed for at kunne danne deres eget skøn over skribenternes motiver til at rette i Wikipedias artikler.

Wikiscanneren giver brugerne mulighed for at søge i hele serier af ip-adresser på en gang. Men man kan også søge på organisationers navne, dele af navne eller blot vælge mellem en række af navne på organisationer og myndigheder.

Herefter finder scanneren alle de anonyme rettelser som er foretaget i Wikispedia fra den valgte ip-adresse.

"Det handler om at gøre offentlig information tilgængelig. Ikke kun fra myndigheder, men også fra eksempelvis Wikipedia selv," siger Peter Brodersen.

Forventer ikke store skandaler

Ifølge Peter Brodersen lever de værste og mest subjektive ændringer ikke ret længe, fordi administratorer og brugere retter åbenlyse fejl.

Derfor mener han ikke at Wikiscanneren vil afsløre skandaler som tangerer sidste måneds afsløringer fra USA.

"Den danske Wikipedia er for lille. Og så er der endnu ikke den samme tradition for at skulle styre alle medier i Danmark," siger Peter Brodersen.

Vil gøre data nemt tilgængelige

For Peter Brodersen handler Wikiscanneren om at gøre data tilgængelige på en ny møde og samtidig give en indgang til informationer som kan være meget tekniske og firkantede.

"Den internationale udgave har vist sig at være ret magtfuld. Den har givet et overblik over hvilke firmaer der laver virkelighedsrevision," siger Peter Brodersen.

Du kan selv søge efter potentielle skandaler her




IT-JOB

Danske Commodities A/S

Software developer and scrum master

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior DeltaV Engineer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

It-driftstekniker til nyt drift-team
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere