Artikel top billede

Danskere skal lære at være anonyme på nettet

Borgerne skal have overordnet viden om kryptering og anonymisering. Det mener formand for IT-Politisk Foreningen, Niels Elgaard Larsen.

Da en svensk sikkerhedsekspert i sidste uge afslørede logindata til 100 ambassader og firmaers mailkonti på en hjemmeside, skete det angiveligt for at sætte fokus på et allerede kendt problem ved den udbredte anonymiseringstjeneste ToR (The Onion Router.)

Den kommunikation, man foretager via tjenesten, er godt nok anonym. Men indholdet er ikke nødvendigvis krypteret hele vejen til modtageren.

En viden som ToR-netværket ifølge Computerworlds svenske søsterblad åbent har lagt frem både i officiel dokumentation og på netværkets wiki- og websider.

Men få har taget advarslerne alvorligt. Og derfor har sagen fået alarmklokkerne til at ringe for brugerne af netværket.

Brug for oplysning

Sagen viser, at der er brug for oplysning om brugen af anonymiseringsteknologier og kryptering. Det mener Niels Elgaard Larsen, som er formand for IT-Politisk Forening.

"Man er jo ikke anonym, hvis man sender noget ud på det rigtige internet, hvor man selv skriver sit eget navn i. Og det gør man jo typisk i en email," siger Niels Elgaard Larsen.

Og det er netop hvad de mange ambassader og virksomheder har gjort.

Når den 21-årige svenske sikkerhedskonsulent Dan Egerstad overhovedet kunne opsnappe oplysningerne, skyldes det nemlig, at mails sendt via gennem ToR-netværket ikke er krypteret, når de forlader det anonymiserede net.

Skal afsenderen være sikker på, at indholdet forbliver hemmeligt, skal der nemlig bruges en end-to-end kryptering, siger Niels Elgaard Larsen.

Cd beskytter privatliv

Foreningen har sammen med it-fagforeningen Prosa tidligere på året udsendt en cd med programmer, som kan beskytte internetbrugeres privatliv.

Cd'en indeholder software til at tale uforstyrret via nettet og til at surfe anonymt via ToR-nettet.

Prosa har udgivet cd'en som en protest mod de udvidede krav om logning og overvågning, som træder i kraft på lørdag.

"Jeg tror, at anonymisering og teknologier som ToR er noget, som folk må lære. Det er ikke nogen magisk ting, som bare virker. Man skal lære at forstå, hvad det er for nogle værktøjer, man bruger, siger Niels Elgaard Larsen.

Han mener, at der bliver mere overvågning samtidigt med, at folk har mere af deres privatliv på nettet.

Derfor påpeger han, at folk på et overordnet niveau bliver nødt til at sætte sig ind i anonymiserings-tjenesterne.

"Ikke de tekniske ting. Men hvad det vil sige at være anonym, og hvad det vil sige at lave end-to-end kryptering," siger han.

Brug af ToR besynderligt

Når Dan Egerstad med fem pakkesniffende såkaldte end-nodes på ToR-nettet kunne opsamle loginoplysniger om hundredevis af mailkonti, var det således ikke raketvidenskab.

For selv om afsenderne var anonyme, betød indholdet i mailen, at det var nemt at se, hvor de kom fra, og hvor de var på vej hen.

Derfor havde ambassader og firmaer formentlig været bedre tjent med at sende deres mails gennem deres egne gateways, som det normalt foregår.

Det vurderer Peter Kruse, der er leder af sikkerhedsfirmaet Csis.

"Det forekommer mig besynderligt at ambassaderne overhovedet har overvejet at bruge ToR, siger Peter Kruse.

Dermed stiller han sig uforstående over for, hvad ambassaderne har skullet bruge anonymitet og ToR-netværket til.

"Man burde måske nok have kigget noget mere på den interne politik hos de enkelte myndigheder for at vurdere, om det er klogt at lade slutbrugerne bestemme, om de vil gøre det ene eller det andet," siger Peter Kruse.

End-to-end kryptering vigtigt

Men faktisk er det ikke almindeligt at ambassader krypterer deres emails. Det fortæller Shehzad Ahmad, der er leder af Dk-Cert.

"De benytter ganske almindelige web-mails, som man kan få adgang til ved at gå ind på en hjemmeside, indtaste brugernavn og password, og så er du igennem," siger Shehzad Ahmad.

Derfor håber han, at sagen vil kunne få Danmark og andre lande til at forstå, hvor vigtigt der er at kommunikationen mellem afsender og modtager er i krypteret form.

På den måde kan 'man-in-the-middle' angreb nemlig undgås.

Og det betyder, at hackere eller kriminelle kan opsnappe al den data de har lyst til.

De vil bare ikke kunne bruge det til noget, fordi indholdet er krypteret, forklarer Shehzad Ahmad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere