Artikel top billede

IDGs administrerende direktør Søren Queitsch (tv.) overrækker prisen til Kontrons administrerende direktør Cees Koetsier. Til højre ses konferencier Caroline Søeborg Ahlefeldt

Bundkort, spillemaskiner og masser af succes

Top 100 2007 Succes med bundkort til spillemaskiner, ultralydsscannere og andre indlejrede systemer sikrer Kontron Technology titlen som Danmarks bedste it-selskab 2007.

Jeg ignorerer baren på Bodega Kongsgaarden, roder lidt i lommerne, finder en tyver og propper mønten ind i den nærmeste enarmede tyveknægt.

Jeg kigger lidt nærmere på skabningen foran mig - Tripple Magic er navnet - og mindes vagt dengang en enarmet tyveknægt var en mekanisk konstruktion.

Hjulene snurrede rundt, når man trak i armen. Sådan er det ikke længere. Nu hedder det en spillemaskine, og informationsteknologien har taget over.

Triple Magic blinker fra tre skærme, lokker med forskellige lydspor, masser af bonusspil og har så mange funktioner, at den lokale spillehaj må give en lille demonstration. Og hvorfor er jeg så her?

Jo, det er jeg såmænd for at se nærmere på et af de produkter, som Danmarks dygtigste it-selskab 2007, Kontron Technology, tjener kassen på at sælge it-indmad til.

Selskabet udvikler såkaldte embeddede motherboards, indlejrede bundkort. Og det største forretningsområde er bundkort til spilleindustrien.

"Vores motherboards sørger for at sende de rigtige informationer ud til alle skærme, holde maskinen kørende mange timer i døgnet, lagre al information til Skattevæsenet, holde styr på lyden, og meget mere," forklarer Kontrons administrerende direktør, Cees Koetsier, da Computerworlds udsendte besøger selskabets kontorer på Dr. Neergaards Vej i Hørsholm, der ligger i forskerparken Scion-DTU.

Del af tysk milliardkoncern

Kontron Technologys moderselskab er den tyske hardwarekoncern Kontron AG, der har hovedkvarter i München og beskæftiger 2.400 medarbejdere på verdensplan.

Omsætningen ligger på godt tre milliarder danske kroner om året.

I den danske afdeling sidder 22 medarbejdere og udvikler bundkort - eller motherboards - der kan findes inde i maven på en lang række elektroniske systemer med en mikroprocessor.

Mere præcist er det udvikling af den printplade, der bliver kaldt motherboardet, som er på programmet i den danske afdeling.

Printpladen bliver kaldt motherboard, fordi det er her andre enheder såsom harddisk, lydkort, processor etc. bliver tilsluttet.

Udover i spillemaskiner gemmer kortene sig inde i alt fra ultralydsscannere på hospitaler, over kioskernes lottomaskiner til industricomputere.

Kontron udvikler med andre ord kernen i mange af de indlejrede systemer, der går sin sejrsgang verden over i disse år.

Fra kriseramt til guldrandet

Bølgen af it-i-alting ser ud til at gøre underværker for Kontrons danske datterselskab, der i en årrække så ud til at have tabt pusten efter en meget lovende begyndelse under navnet Inside Technology i 1995.

Selskabet blev betragtet som lidt af et dansk it-guldæg, og i 1999 blev 51 procent af aktierne i selskabet solgt til tyske Jumptec AG.

I 2001 købte tyskerne resten af aktierne. I 2002 blev Jumptec AG fusioneret med Kontron AG, og det danske selskab blev til Kontron Technology A/S.

Specialet var fra begyndelsen udvikling og salg af computere til industrien, og med salget til Jumptec og fusionen med Kontron var forventningen, at selskaberne ville blive de største inden for deres felt og blandt de største producenter af industrielle computere på verdensplan.

Kontron Technologys lykke så med andre ord ud til at være gjort. Sådan gik det dog ikke. Pengene fossede nemlig ud af det danske datterselskab fra 1999 til 2004, hvor tyskerne tabte mere end 60 millioner kroner i Danmark.

En del af forklaringen på de ringe resultater var en del overlap mellem de produkter, der blev udviklet af moderselskabet og den danske del af forretningen.

Det var ikke tilfredsstillende for moderselskabet, der i 2004 gav hollandsk fødte Cees Koetsier opgaven at sammensætte et slagkraftigt management team og organisation med den klare opgave at rette op på de sløje resultater.

"2004 brugte vi på at omstrukturere virksomheden. Omstruktureringerne gik blandt andet ud på at standse produktionen af en række standardkort," siger Cees Koetsier.

Derudover lukkede Kontron ned for den afdeling, som producerede bokse. Samtidig outsourcede Kontron sin lagerfunktion til et af koncernens tyske søsterselskaber.

I stedet blev fokus rettet 100 procent mod udvikling af indlejrede motherboards. Kontron Technology skulle finde en niche, dyrke den og blive verdens bedste på området.

"I dag udvikler vi udelukkende embeddede motherboards til de nicher, vi har udvalgt. Det vil sige kort til spille- og lottomaskiner, men også til medico-industrien og almindelig let industri," siger Cees Koetsier.

Omstruktureringen gav rystelser i den danske afdeling, der mistede en del medarbejdere i takt med at gamle produkter og hele produktlinjer blev udfaset.

Men den nye strategi ser umiddelbart ud til at have virket. I hvert fald har selskabet de to seneste år haft markante millionoverskud, øget omsætningen fra 78,3 til 135,6 millioner kroner og præsenteret så gode nøgletal, at selskabet giver alle øvrige it-selskaber baghjul i årets Top 100-undersøgelse.

"Det går rigtigt godt, og nu sætter vi alle sejl til for at få endnu mere gang i forretningen," siger Cees Koetsier.

Next stop USA

I dag sælger Kontron Technology 80 procent af dets bundkort i Europa, hvor Tyskland, Frankrig og Østrig er de største markeder.

Derudover sælges ti procent af produkterne på henholdsvis det asiatiske og amerikanske marked. Men salget i USA skal styrkes, slår Cees Koetsier fast. Kontron Technology er på banen med en ny amerikansk satsning.

"Vi har lavet et nyt setup i Nordamerika, der primært handler om at skrue op for markedsføringsindsatsen. Det kræver jo en del arbejde, men her udnytter vi vort tilhørsforhold til Kontron-koncernen," siger han.

Moderselskabet har nemlig allerede flere salgskontorer i USA, hvor der primært er fokus på at sælge Kontrons modulprodukter. Nu skal de også lære at sælge de danskudviklede motherboards.

"Det samarbejde har vi store forventninger til, og jeg tror, der kommer et boom i omsætningen i 2009. Vores sælgere i moderselskabet har i forvejen kontakt med en masse kunder, så de tager sig af hele "wining & dining"-delen, mens vi koncentrerer os om at udvikle de gode produkter," siger Cees Koetsier.

Mindst syv års levetid

Kontron Technologys topplacering i årets Top 100-undersøgelse er lidt af et særsyn, da det plejer at være software- eller servicevirksomheder, der løber med titlen som Danmarks dygtigste it-virksomhed i de 12 år Computerworld har udgivet Top 100-magasinet.

Men selvom Kontrons motherboards placerer selskabet blandt hardware-selskaberne, så ligger Kontrons styrke lige så meget i alt det, der følger med motherboardet. Og det er meget ofte software og service.

"Vi kommer ofte på banen, når traditionelle bundkort må melde pas til en krævende opgave. Det handler primært om levetid og kvalitet, evnen til at håndtere mange applikationer samtidig og samtidig få det hele passet ned på et bundkort, der forsvinder ind i apparat og bare virker," fortæller Cees Koetsier.

Et af de vigtigste salgsargumenter for Kontrons motherboards er kvalitet. Det betyder, at alle komponenter på Kontrons motherboards er nøje udvalgt, da kravene er store til komponenter, der skal kunne klare ofte store belastninger i mange timer ad gangen.

Et område, hvor Kontrons kvalitetskrav kommer til udtryk er på kølersiden, hvor selskabet ofte udvikler egne løsninger til bundkortene, da standardprodukterne larmer alt for meget.

Derudover mener Cees Koetsier, at en væsentlig del af Kontrons fremgang de senere år skal findes i det faktum, at virksomheden garanterer at levere de samme produkter i syv år i uændret form.

"Det er væsentligt for mange kunder, fordi det koster dem ufattelig mange penge, når et motherboard udgår eller ændres efter kort tid, og de derfor skal til at ændre eller opgradere deres produkter," siger Cees Koetsier, der skønner, at den danske afdeling står bag godt 100.000 embeddede motherboards om året.

Tætte bånd til Intel

En anden væsentlig årsag til, at Kontrons motherboards bliver købt i stor stil verden over, er selskabets tætte bånd til verdens største chipproducent Intel.

Kontron er en del af Intel Communications Alliance, som er et mødested for udviklere af kommunikations- og indlejrede teknologier og systemintegratorer, der deler en fælles vision om, hvordan "it-i-alting" og konvergensudviklingen skal håndteres.

Som medlemmer af alliancen forpligtiger virksomhederne sig til at udvikle modulære, standardbaserede byggesten, platforme og løsninger baseret på Intels teknologier, processorer, produkter og tjenester.

Til gengæld er Kontron med i chipgigantens inderkreds, og det betyder blandt andet, at selskabet får adgang til Intels nye chipsæt, inden de bliver sendt bredt ud i markedet.

På den måde kan Kontron være på banen med de nyeste og hurtigste kernekomponenter på selskabets motherboards inden konkurrenterne.

Samtidig får Intel testet holdbarhed og rettet eventuelle fejl, før de nye komponenter ryger bredt ud i markedet.

Cees Koetsier er meget begejstret over samarbejdet med Intel. Og Intel er tilsyneladende det samme. Chipgiganten kårede i fjor selskabet som Årets Partner. Det næste års tid kan Kontron Technology også kalde sig Danmarks bedste it-selskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere