Justitsminister lover svar om logning

Computerworlds læsere spørger justitsministeren om logning. Ministeren lover at svare.

Spørgelysten har været overvældende, siden Computerworld i forrige uge opfordrede Computerworlds læsere til at stille deres spørgsmål om logningsbekendtgørelsen til justitsminister Lene Espersen (K).

Justitsministeren er som bekendt politisk ansvarlig for logningsbekendtgørelsen. Og den har mange kritikere blandt læserne.

Lene Espersen har for travlt til at stille op til interview, men lover ifølge sin presseansvarlige at besvare dem skriftligt.

I dag sender vi læsernes spørgsmål til ministeren.

Her kan du se, hvad vi har valgt at spørge om:

Lovens effekt

Hvordan kan logning stoppe terrorister, der bruger udenlandske webtjenester, taletidskort i mobiltelefonen eller en offentlig netadgang, som den findes på skoler og biblioteker?

Hvordan forholder ministeren sig til det faktum, at det er let at undgå at blive logget?

Har ministeren underøgt, hvor mange terrorister, politiet og efterretningstjenesten ventes at stoppe med logningsbekendtgørelsen?

Hvilken business case, risiko- eller cost/benefit-analyse har ministeren foretaget, inden beslutningen om at indføre logning blev truffet?

Hvad er succeskriteriet for loven?

Privatliv og misbrug

Hvilket ansvar tager ministeren for det misbrug af data, der måtte ske, som følge af de store mængder data, der fremover ligger på servere rundt omkring i landet?

Hvordan forsvarer ministeren overvågning af personers færden, uden forudgående mistanke eller kendelse?

Hvor går ministerens personlige grænse for overvågning?

Teknik og kryptering

Mener ministeren, at sløringssoftware, som for eksempel den cd, fagforeningen Prosa sendte ud, skal være ulovlig at bruge?

Er brugen af krypteringssoftware i sig selv mistænkelig nok til, at politiet eller Politiets Efterretningstjeneste kan få en dommerkendelse i tilfælde, hvor det er brugt?

Vil ministeren forbyde krypteringsværktøjer og brug af anonymiseringstjenster?

Hvorfor skal teleselskaberne logge e-mail, når tjenester som Ofir, Arto og Jubii ikke skal?

Det er pålagt internetudbyderne at oplyse kundeoplysninger på faste IP-numre uden dommerkendelse, men hvad med de dynamiske IP-numre? Hører udlevering af kundeoplysninger på dynamiske IP-numre under reglerne for edition eller reglerne om indgreb i meddelelseshemmeligheden?

Jura og demokrati

Er logningsbekendtgørelsen efter ministerens opfattelse ikke netop en "forebyggende forholdsregel?", som ellers "ingensinde (..) (kan) indføres", jævnfør Grundlovens paragraf 77?

Er logningen kun til brug for terrorefterforskningen, eller skal logning også gøre det nemmere for politiet og PE at efterforske andre sager?

Logningerne skal gemmes et år. Hvad er straffen for at ikke at slette oplysningerne rettidigt?

Kan politiet få adgang til logninger, der er mere end et år gamle?

Ser ministeren det som sin primære opgave, at sikre borgernes rettigheder og sikkerhed?

Et tankeeksperiment: Lene Espersen, hvis der pludselig skete et systemskifte, var du så villig til at overgive denne lovgivning til din værste fjende?

Hvorfor er det nødvendigt at mistænkeliggøre hele befolkningen?

Hvilke tanker giver den massive kritik af logningsbekendtgørelsen ministeren anledning til?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere