Danskerne hunderædde for dele-bredbånd

Frygt for misbrug får danskerne til at sige blankt nej til at dele deres trådløse netværk med andre. Til gengæld vil vi rigtigt gerne suge på andres netværk.

De danske internetbrugere vil på den ene side gerne suge på andres netforbindelser, når de sidder på caféen eller i parken.

På den anden side er vi overhovedet ikke villige til at dele vores egen båndbredde med andre.

Det er konklusionen af en undersøgelse med 1.075 danskere, som analysebureauet Userneeds har foretaget for Computerworld.

90 procent af danskerne er betænkelige ved at åbne for egne trådløse netværk til folk, som de ikke kender.

Det skyldes, at de frygter ulovligt brug af internettet eller frygt for spredning af virus.

Fokus på egen person

Knapt 80 procent er nervøse for et uønsket fokus på ens egen person, fordi de tror, at gæster på den trådløse forbindelse vil misbruge nettet til at søge efter eksempelvis børnepornografi og terrornetværk.

Undersøgelsen viser dog også, at kun 20 procent direkte ikke er interesseret i have internettet til rådighed på gader og stræder, mens henholdsvis 26 procent og 30 procent i høj grad eller i nogen grad er interesseret i at kunne bruge andres forbindelser.

Men på trods af, at det kan lade sig gøre via delingen af en trådløs forbindelse, som flere og flere danskere køber, så er blot sølle fem procent i høj grad interesserede i at åbne deres egne forbindelser for at kunne lukrere på andres trådløse net.

15 procent er i nogen grad interesserede, mens 56 procent slet ikke er interesserede.

Skal have teknisk garanti

Den manglende interesse skyldes ikke, at flere teleselskaber i kontraktvilkårene har indføjet, at kunderne ikke må dele forbindelsen med en tredjemand.

For hele 63 procent af de adspurgte ved ikke, at det i nogle teleselskabers tilfælde er ulovligt at dele forbindelsen med andre.

Hvis danskerne kunne få en teknisk garanti for en adskillelse af det private trådløse netværk med det delte netværk, så er halvdelen af danskerne med på at dele forbindelserne til gavn for alle, som det blandt andet kendes fra spanske FON.

Opdeling ikke umiddelbar mulig

Men det er ifølge Kent Madsen, teknisk direktør hos netværksfirmaet Cisco, ikke umiddelbart muligt på egen hånd at opdele den private forbindelse, så man kan gardere sig mod et uheldigt fokus på ens egen person.

Det skyldes, at et misbrug fra IP-adressen vil pege tilbage til router-indehaveren - det vil sige den person, der åbner sit trådløse netværk.

Kent Madsen forklarer dog, at nyere routere godt kan efterligne såkaldte accesspunkter, som bliver brugt i virksomheder.

Her har man ofte et internt net til ens egne computere og et eksternt net til besøgende.

På gæstenetværket bliver gæsten præsenteret for en portal, hvor man skal logge ind med brugernavn og password, som det også kendes fra hoteller og lufthavne.

Registreringen sikrer virksomheden, hotellet eller lufthavnen, at man kan spore eventuelt misbrug tilbage til registranten.

Central løsning

"Men selvom du sætter routeren derhjemme op på den måde, så kan privatpersoner ikke umiddelbart generere unikke adgange som brugernavne og passwords til alle de personer, der vil logge på ens trådløse netværk med mindre, man på forhånd har givet dem tilladelse via certificeringer eller passwords," siger Kent Madsen.

Han tilføjer dog, at hvis tildelingen af passwords sker fra centralt hold i form af tekststrenge eller digitale signaturer, så skulle der ikke være en hindring for, at danskerne kan åbne deres forbindelser med visheden om, at IP-adressen ikke bliver udnyttet af fremmede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere