Artikel top billede

Fremtidens internetoplevelse starter måske i en kort-applikation fremfor i en traditionel browser, mener Nokia.

Nokia ser det mobile internet ændre alt

Internet på mobiltelefoner er ikke bare computer-internettet iført nye klæder. Tværtimod er der tale om en helt ny tilgang til det at være koblet på nettet, mener Nokia.

Mobiliteten vil forandre internettet.

Det mener i hvert fald Nokia, der har internet-adgang som et gennemgående element i stort set alting, telegiganten spytter ud for tiden.

Ifølge David Mason, der er leder af Nokia Corporate Strategy på området, er der en generel opfattelse af, at det nye internet blot er det gamle, der ses via en mobiltelefon. Men det er ikke det, Nokia ser i krystalkuglen.

David Mason forklarer, at den mest primære forandring er, at hvor man i dag typisk starter sin internetoplevelse med en søgning på Google, starter internetoplevelsen på den håndholdte enhed et andet sted.

"Det handler ikke så meget om at browse, for det er mere en computeroplevelse. Det handler mere om, at vi integrerer internettet i enheden, så det understøtter de ting, du foretager dig," forklarer David Mason.

Kameraet bliver udgangspunktet

Et eksempel kunne være Nokias teknologi Point & Find, som lanceres i løbet af 2008. Ved hjælp af kameraet i mobiltelefonen kan man pege på forskellige ting, som telefonen genkender.

Hvis du for eksempel peger på en taske i en butik, sender telefonen dig automatisk videre til relevant information om tasken på internettet. Det kan også ske ved at bruge telefonens GPS, så hvis du er på gaden og fortæller din telefon, at du leder efter en restaurant, kan den ud fra din position vise dig de potentielle spisesteder og guide dig til dem.

I fremtiden vil den også kunne vise dig, hvor der er ledige borde og hvilke restauranter, der har fået de bedste anmeldelser.

"Det hele bliver blandet sammen, så du for eksempel ser informationerne om en restaurant i din kort-applikation frem for via en specifik browser," forklarer David Mason.

Nokia, som er verdens største mobilproducent, har i dag over 900 millioner brugere på verdensplan. Den kendsgerning har administrerende direktør Olli-Pekka Kallasvuo nævnt indtil flere gange, når han skulle fortælle om planerne om det mobile internet.

"Vi har en position, hvor vi kan koble flere mennesker til internettet end nogen andre i hele verden, har Olli-Pekka Kallasvuo tidligere udtalt.

Nokia versus Apple

Det mobile internet var da også et af de centrale emner på Nokias pressekonference i sidste uge, der blev afholdt i den nordfinske by Oulu med titlen The Way We Live Next. Det er selskabets mål, at 300 millioner Nokia-brugere skal eje en internet-telefon inden udgangen af 2010.

Lignende planer findes dog også hos andre producenter og ikke mindst hos Apple, der med iPhone også forsøger at gøre internetoplevelsen mobil. Det har Nokia selvfølgelig bemærket, men Apples meget omtalte touch-screen-teknologi, får ikke finnerne til at ryste.

"Jeg synes, at iPhone er et fantastisk produkt, men vi har også fantastiske produkter. Vi har set på iPhone og sagt, at der er ting, som vi vil tage ombord som en del af, at vi ser på, hvordan forbrugerne ønsker at bruge enheder. Men der er bare så meget mere, vi har leveret inden for teknologi, siger Nokias David Mason.

Han tilføjer, at Nokia i 2008 lancerer sin egen touch-teknologi til S60-platformen, hvor Nokia efter eget udsagn har mere at byde på end Apple. For det første vil Nokias telefoner fortsat have både taster og touch, og for det andet vil nye modeller også indeholde sensorer, så telefonen kan reagere på bestemte bevægelser man laver med den. For eksempel skrue op for lyden, hvis man klemmer på den.

"Det handler i virkeligheden om valg. I nogle tilfælde fungerer touch virkelig fint til interaktionen, mens det i andre tilfælde er keyboardet, der fungerer bedst. Det afhænger af, hvad du foretager dig," siger David Mason.

Nokias egne undersøgelser viser, at det er færre end 10 procent af verdens mobil-brugere, der bruger internettet på mobilen. I Japan er tallet næsten 50 procent, og i Europa regner man med, at det ligger mellem 10 og 20 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere