Artikel top billede

"De videoer, der slår igennem på nettet er sjove, anderledes eller tankevækkende, hvilket ikke er tilfældet for langt størstedelen af det materiale, partierne udsender i øjeblikket," siger en ekspert.

Politikerne undgår dialog på nettet

Folketingsvalg 2007: De danske partier flytter valgkampen på nettet. Men partierne er ikke interesserede i net-dialog. Vælgerne går i den stik modsatte retning.

Blogs, YouTube, Flickr, Facebook, MySpace er i denne valgkamp blevet helt nye og meget populære redskaber for de politiske aktører.

Rigtig mange kandidater og partier har taget en eller flere af de sociale tjeneste til sig, og de danske politikere virker meget begejstrede for internettet som platform.

Begejstringen er dog kun i top, når der er tale om at præsentere politiske budskaber, og den forvandles til hjertebæven, når det kommer til dialog med vælgerne.

"Partierne vil have strømlinede kampagner, hvor der ikke går noget galt eller stilles kritiske spørgsmål," siger Jakob Linaa Jensen, adjunkt, Institut for Informations- og Medievidenskab, Aarhus Universitet.

"Denne filosofi passer rigtig dårligt sammen med nettets natur, der handler om gensidig dialog."

Lækkert hår

"Partierne er ikke interesseret i dialog med vælgerne via nettet. Vælgerne stiller nemlig spørgsmål og kræver svar, hvilket de i ringe omfang er gearet til at kunne klare," siger Jakob Linaa Jensen.

"De traditionelle partiers opbygning er heller ikke egnet til det direkte demokrati, som teknologien tilbyder. De er hierarkisk opbyggede og kræver disciplin"

Den digitale platform bruges kun til fremvisning af valg-facader, hvor det gælder om at have det pæneste hår (hvilket i øvrigt bragte den amerikanske præsidentkandidat John Edwards i strid modvind) og lige så velfriserede budskaber.

Brugergeneret indhold på partisiderne er en by i Rusland, og der er i øjeblikket ikke tale om en reel afløser eller udvidelse af det gode gamle danske forsamlingshusprincip om, at politikerne møder borgerne og svarer på de spørgsmål, som optager den almindelige dansker.

For kedelige

Den socialdemokratiske statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt, har lanceret Helle TV, Dansk Folkepartis leder sender daglige videobreve fra valgkampen, Villy Søvndal præsenteres i et podcast og landets øjeblikkelige statsminister har profiler på både Facebook og MySpace.

Det lyder top-moderne og helt fremme i skoene, men som et bredt politisk redskab har det i øjeblikket næppe den store effekt, siger en ekspert. Tiltagene er ikke tænkt til nettet, og derfor bliver de dræbende kedelige.

"Tager man et kig på de danske politiske videoer på YouTube bliver de aldrig en succes i den nuværende form," siger Jakob Linaa Jensen.

"Ingen gider se en video af en politiker, der står på et kontor og taler om sig selv. De videoer, der slår igennem er sjove, anderledes eller tankevækkende, hvilket ikke er tilfældet for langt størstedelen af det materiale, partierne udsender i øjeblikket."

Kigger man på seertallene for de videoer som spidskandidaterne Helle Thorning-Schmidt (S) eller Pia Kjærsgaard (DF) har lagt på nettet, hører de da heller ikke til blandt topscorerne, for de sniger sig sjældent over 1.500 visninger.

Vælgerne bekender kulør

De danske vælgere går i den stik modsatte retning. De danner politiske grupper og communities via sociale netværkstjenester som eksempelvis Facebook.

Stemmeafgivelsen har traditionelt været en meget personlig sag i Danmark, men flere og flere begynder at bekende kulør.

"Vælgerne begynder at danne sig en identitet gennem politiske kampagner, og man kan ane et skifte i retning af amerikanske tilstande, hvor vælgerne helt tydeligt tilkendegiver deres standpunkt," siger Jakob Linaa Jensen.

På trods af at nettet hele tiden får en større og mere betydningsfuld rolle i den politiske sfære, mener han ikke, at de aktive vælgere vil blive inddraget på partiernes websider i den nærmeste fremtid.

"Partierne er konservative og dårligt rustede til nettet, derfor bliver de nogle af de sidste, der vil gøre brug af de interaktive muligheder," siger Jakob Linaa Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere