Artikel top billede

Mac-brugere i panik over maskinfejl

Brugere af MacBook risikerer at miste data på grund af en designfejl på en række harddiske. Dataredningsfirma ringer med alarmklokkerne.

Computerworld News Service: Firmaet Retrodata har fundet dusinvis af fejl, som påvirker Seagate 2,5-tommers SATA-harddiske, der anvendes i MacBook og MacBook Pro.

Desktop-modeller med komponenter, der er beregnet til bærbare såsom MacMini, er også i farezonen.

"Skrive og læsehovederne løsnes fra armen og forårsager dybe ridser i den magnetiske skive. Skaden sker oftest i de inderste spor, men nogle ridser opstår også i det yderste spor, spor 0. Og når det sker, er det normalt umuligt at udbedre skaden," skriver direktøren for det engelske Retrodata, Duncan Clarke.

Problemet er fundet på Seagate 2,5-tommers SATA harddiske, der er fremstillet i Kina og forsynet med firmwareversionen 7.01. Modellerne, der er berørt af problemet, er ST96812AS og ST98823AS.

Duncan Clarke råder brugerne til at se i systemprofilen under Serial ATA og tjekke udgavenummeret.

"Hvis det er firmware version 7.01, skal du gå i panik," advarer han.

"Apple opfører sig uansvarligt og burde tilbagekalde produkterne," siger han.

En uheldig MacBook-ejer fortalte Techworld, at hun mistede to måneders vigtigt arbejde, da hun var ved at gemme en Wordfil.

Hun hævder, at hendes 13-tommers Macbook var blevet behandlet meget skånsomt og nærmest fungerede som en desktopmodel, der sjældent kom ud af huset.

Ifølge Alkas Ali, der er specialist i dataredning hos DiskEng, er det svært at udpege de harddiske, der er i fare, på grund af det store antal diske af forskelligt fabrikat, de modtager.

"Skader på de magnetiske skiver er en normal type fejl på bærbare computere. Det kan være forårsaget af temperaturafhængige forhold, eller hvis skrive- og læsehovederne oscillere," siger han.

Alkas Ali medgiver, at der er tale om en konstruktionsfejl, hvis hovederne går løse. Men han påpeger, at man er nødt til at se flere tusinde drev med samme fejl for at konkludere, at der er tale om en konstruktionsfejl.

Duncan Clarke fra Retrodata fortæller, at han ikke har modtaget henvendelser i den størrelsesorden i hans lille firma; men billedet kan vende, når alle henvendelserne til dataredningsfirmaerne bliver lagt sammen.

"Der er helt sikkert en fejl forbundet med disse drev," siger Duncan Clarke.

"Jeg har set nok til at vide, at der er et problem. Enhver Mac, der har et 2,5-tommers drev er i farezonen."

"Vi har først lige hørt om problemet og er ved at undersøge sagen," siger en talsmand fra Seagate til Techworld.

Apple har ikke reageret på en henvendelse om et interview.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere