Udviklere skal gøre Googles mobilsatsning til et hit

Udviklerne skal få Googles nye mobiltelefon-platform, Android, til at blive til et hit. Kun deres fantasi skal sætte grænserne.

Computerworld News Service: Googles nye Android-platform står til at blive populær blandt udviklerne.

I hvert fald melder de to amerikanske teleselskaber, der er med i Google-samarbejdet, T-Mobile og Sprint Nextel, at behovet for den nye åbne platform er meget stort.

"Vi er ikke i stand til, at udvikle nok ting i vores eget værksted," siger Joe Sims, vicepræsident for new business hos T-Mobile USA.

Netop fordi Android er baseret på open source vil det være let for andre at udvikle applikationer til andre telefoner og teleselskaber, siger han.

Væld af nyskabelser

Han forventer et væld af nyskabelser, ligesom det er set på internettet, ligesom han regner med, at en mangfoldighed af forretningsmodeller vil følge i kølvandet på lanceringen.

T-Mobile vil godkende alle applikationer til selskabets Android-baserede telefoner, så længe de ikke skader sendenettet, siger Joe Sims.

Sprint vil ikke lave nogen form for begrænsninger, men vil muligvis lægge programmerne ned på brugernes computere, uden deres vidende, siger talsmand Scott Sloat.

Nemt at kommunikere

Googles nye Linux-baserede open source platform, som forventes at være i de første apparater næste år, indeholder et operativsystem, en webbrowser samt en softwareudviklerpakke, der forventes udsendt i næste uge.

De fleste mobiltelefoner kører med enten et specialudviklet styresystem eller BlackBerry fra Research in Motion, Windows Mobile fra Microsoft eller Symbian.

Teleudbyderne i USA bestemmer i dag, hvilke telefoner og applikationer, der sendes på markedet.

De to store teleselskaber, der er med i Google-samarbejdet, T-Mobile og Sprint Nextel, er ikke dominerende på markedet i USA og leder sandsynligvis efter en måde at vække opmærksomhed på, siger analytiker Albert Lin fra American Technology Reasearch.

Andriod kan gøre det lettere for dele af mobiltelefonernes software at kommunikere, siger Kevin Packingham, vicepræsident for produktudviklingen hos Sprint.

For eksempel kan en socialnetværksapplikation bruge en Android-baseret adressebog, kalender og lokationsinformation, der gør det lettere for folk at mødes.

For virksomhederne vil det blive lettere at installere virksomhedstilpasset software på telefonerne.

Besværligt med Java

I dag bygger en del udviklere disse ting med Java, men det er ofte besværligt på grund af de mange implementeringer.

En lettere udviklingsproces kan gøre det muligt at have specialudviklede programmer på telefoner, der kun bruges af en relativ lille gruppe brugere, siger Kevin Packingham.

Verizon Wireless og AT&T siger, at de støtter ideen om at give kunderne mange valgmuligheder. De to selskaber har dog ikke underskrevet Google's Open Handset Alliance endnu.

Verizon har haft forhandlinger med Google og overvejer stadig at tilslutte sig, siger talsmand Jeffrey Nelson.

"Ligesom introduktionen af iPhone skabte fokus på musikudbuddet hos teleoperatørerne, tror jeg, at det ny operativsystem, og den åbne udviklingsplatform, vil skabe en mængde nye innovative tiltag," siger Jeffrey Nelson.

De store teleudbydere er bekymret for deres indtægtskilder, siger analytiker Albert Lin. Når abonnenterne betaler for programmer og indhold til deres mobiltelefon, så får teleudbyderen næsten halvdelen af pengene.

"Hvis udbyderne ikke krævede denne form for direkte betaling for brugen af deres netværk, ville det åbne markedet for andre forretningsmodeller," siger Albert Lin. Det kunne åbne for flere reklamefinansierede services og programmer. Forbrugerne vil ultimativt efterspørge den åbne platform som Google promovere, og det ved Verizon og AT&T, siger han.

Der er ingen af teleudbyderne, eller andre af samarbejdsparterne, der har forpligtet sig til at anvende Android, og implementeringen vil tage tid, siger flere analytikere.

"Det vil tage lang tid, før det har nogen indvirkning på kunderne," siger analytiker Jason Kowal fra Analysys.

Selvom softwaren er gratis, er den tid, der skal bruges på at få det ind i telefonerne, ikke gratis, siger han.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere