Artikel top billede

"Partierne rykker ikke stemmer via deres websider, fordi de ikke fanger tvivlerne," siger valgforsker Roger Buch.

Som valg-motor flopper danske hjemmesider totalt

Danskerne har for alvor taget internettet til sig som nyhedsmedie under valgkampen 2007. Men gør nettet det lettere for vælgerne at sætte et kryds?

Internettet buldrer frem som platform for politiske budskaber.

Både de politiske partier og nyhedsmedierne pumper politisk stof ud på nettet, men flere politiske eksperter siger samstemmende, at de mange informationer kan ende med, at de danske vælgere mister interessen for politik.

Og samfundet kan løbe ind i et demokratisk problem, hvis vi ikke sætter tempoet ned.

Rykker ikke stemmer

Partierne har i denne valgkamp for alvor satset på nettet, og internetbrugerne har kvitteret med at kåre internettet som det næstvigtigste informationsredskab, kun overgået af fjernsynet, når de skal holde sig opdaterede om, hvad der foregår i valgkampen.

Men når den endelige beslutning om, hvor krydset skal sættes, så vender vælgerne ryggen til nettet – og med god grund, siger en valgforsker.

"Partierne rykker ikke stemmer via deres websider, fordi de ikke fanger tvivlerne.

Partiernes websider bekræfter blot partiets tilhænger i deres synspunkter eller udnyttes af politiske modstandere, der leder efter argumenter, som kan bruges i den politiske debat," siger Roger Buch.

Han er lektor ved Danmarks Journalisthøjskole, hvor han blandt andet forsker i medier og politik.

Ud over partiernes websider er online-nyhedsmediernes dækning af valgkampen en meget vigtig brik i informationsformidlingen blandt danskerne.

Disse medier formidler politiske budskaber med raketfart, hvilket betyder, at de politiske sager hele tiden skiftes ud, og det har ifølge valgforskeren to konsekvenser.

Det gør både valgkampen spændende, men samtidig marginaliseres en stor gruppe danskere.

Nettet skaber tvivlere

Computerworld og analysehuset Userneeds har spurgt 1.309 danskere om, hvor de søger deres information om partierne og valget.

Og det er bemærkelsesværdigt, at internettet stormer frem på bekostning af traditionelle informationskilder som trykte aviser og radio.

22 procent af danskerne bruger ifølge undersøgelsen nettet som den primære kilde til at holde sig opdateret om det aktuelle folketingsvalg.

Blot 15 procent anser aviserne som det vigtigste redskab, mens kun seks procent bruger radioen som budbringer. Fjernsynet er stadig det dominerende medie, og halvdelen af de adspurgte finder denne platform vigtigst.

"Det er imponerende, hvis internettet har flyttet sig så markant i forhold til aviserne, det har vi ikke set i tidligere undersøgelser," siger Roger Buch.

Denne opfattelse bliver delt af Niels Ole Finnemann, der er professor og leder af Center for Internetforskning.

"Der er store besøgstal på både partiernes og nyhedsmediernes websider, og der er ingen tvivl om, at politikerne må være tilfredse med net-dækningen," siger han.


Klik er langt fra det samme som kryds
Desværre for partierne er store besøgstal ikke ensbetydende med mange stemmer, lyder det fra valgforskeren.

Når det kommer til at tage den endelige beslutning om, hvor krydset skal sættes, falder tilliden ifølge Computerworlds undersøgelse også drastisk.

Her svinder nettets betydning nemlig ind til næsten det halve. Kun 12 procent af de adspurgte i undersøgelsen mener, at internettet har en afgørende betydning, for hvor krydset sættes. Samtidig stiger tv-mediets betydning med det samme tal.

Som en del af forklaringen begrunder Niels Ole Finnemann befolkningens flugt fra internettet med, at borgerne vælger en god gammel kending, nemlig fjernsynet, nå den endelige beslutning skal tages.

"Tvivlerne benytter ofte den afsluttende tv-debat til at tage stilling udfra," siger Niels Ole Finnemann.

Men ifølge valgeksperten har kommunikationsformen på partiernes websider også en afgørende indflydelse på dette tal. Politikerne bekræfter blot sig selv og sine egne, siger Roger Buch, der opdeler de besøgende på partiernes web-sider i to hovedgrupper.

"Det er enten politiske modstandere, der besøger siderne for at finde gode argumenter til den politiske kamp eller politiske tilhængere, der kommer for at få bekræftet deres holdninger," siger han

Man fanger således slet ikke den tredjedel af befolkningen, der er i tvivl om, hvor krydset skal sættes.

Faktisk kan nettet bidrage til, at gruppen af tvivlere bliver endnu større, hvilket var en meget markant tendens i forbindelse med sidste valg, mener Buch.

Ingen politik over forkostbordet

Forklaringen på at nettet kan skabe en endnu større gruppe af politiske tvivlere bunder i to ting, siger Roger Buch.

For det første suser net-kampagner på politikernes websider hen over hovedet på dem, der kun interesserer sig lidt for politik.

Desuden bliver budskaberne i nyhedsmedierne så mange, at det kan være svært for vælgerne at finde holdepunkter. De drukner i budskaber og opgiver derfor at diskutere politik i nærmiljøet.

Den manglende fællesnævner gør, at de politiske spørgsmål droppes ude over frokostbordene på de danske arbejdspladser til fordel for andre områder, hvilket kan skabe en endnu større gruppe, der kommer i tvivl om deres politiske ståsted, lyder det fra valgforskeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere